Előfizetés

Simonka György visszaszólt Lázárnak, "övön aluli" húzást emleget

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.05.03. 11:01
Simonka György
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az országgyűlési képviselő szerint a volt miniszter nyilatkozatának egyik része még akár törvénytelen is lehet.
"Egyrészt érthetetlen számomra, hogy Lázárnak honnan lennének már megint információi mindenki előtt. Másrészt hogy ki meddig politizál, azt nem ő dönti el"

- mondta el lapunknak a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György.

A honatyát azután kerestük meg, hogy Lázár János a Telexnek adott interjújában azt mondta róla, hogy „nem az a probléma, hogy itt van, hanem hogy idekerült. Mármint hogy közénk került.” Hozzátette, szerinte Simonka a bíróságon fogja befejezni politikai karrierjét. Simonka György a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, esetében elsősorban családja és a Fidesz véleménye a mérvadó, a döntést pedig a választók fogják kimondani. Hozzátette, ő maga abban a térségben -amelyet szerinte sokan baloldalinak tartanak - háromszor kapott bizalmat a helyi választóktól, akik az eredményekkel is tisztában vannak. "Ha én ezt a mandátumot nem nyerem meg 2010-ben vagy 2014-ben, akkor nincs kétharmad és ő sem (mármint Lázár János - a szerk.) kerülhetett volna ilyen megtisztelő pozícióba" - utalt arra, hogy politikustársa korábban a Miniszterelnökséget vezette miniszteri rangban, jelenleg pedig kormánybiztosként ténykedik.   
Az ellene folyó büntetőügy idekeverését Simonka "övön alulinak" tartja.

Emlékeztetett, az Alaptörvény szerint is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, így őt is. Jelezte, utóbbit a tárgyalóteremben be fogja bizonyítani. Mint lapunk is megírta, Simonka György és 32 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot, a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft-nél feltárt szabálytalanságok miatt. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Emellett azzal is gyanúsítják, hogy pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, az ne tegyen rá terhelő vallomást. Továbbá megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.

Hadházy Ákos elkezdett napszámosként dolgozni - és hiszi, hogy muszáj törvényt szegni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 10:44

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos
A független országgyűlési képviselő szerint a "diktatúrába" vezető úton mindig eljön egy pont, amikor egyes szabályokat nem kell betartani.
"Ma a szekszárdi Kolping Iskola kertészetében, napszámos beosztásban megkezdem a közérdekű munkát, amit a dudálós véleménynyilvánítás miatt rótt ki rám a pintérség." - írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos. A politikus 38 napot fog dolgozni napi hat órában, hetente minimum egyszer. Jelezte, ugyan kifizethette volna a 38 nappal három üzenetre szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet." Ez pedig szerinte az, hogy Orbán Viktor nagyon fél a sztrájkoktól és a tüntetésektől, valamint ha csak néhány ember tiltakozik, az nem jelent megoldást. Egyúttal azt is, fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a "diktatúrába vezető úton mindig eljön egy pont, amikor már OLYAN TÖRVÉNYEKET HOZNAK, AMELYEKET MUSZÁJ MEGSZEGNI." Ide sorolta azt a törvényt, amely a járványra hivatkozva teljesen megtilt minden tüntetést. Hadházy Ákos azért kapott pénzbírságot a rendőrségtől, mivel Szél Bernadettel vállvetve dudálós tüntetést szervezett, és dudált is.

Jókai és szabadságszónokok - javában zajlik a magyar érettségi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 10:31

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Mi köze a szöveghez a címnek, milyen grammatikai, stilisztikai jegyek azonosíthatók be - ezen töri a fejét sok-sok ezer diák.
A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot, írja az eduline.hu. Jókai Mór februárban - igaz, nem a szabadságharcban betöltött szerepe, hanem regényírói munkássága miatt - a kötelező olvasmányokról szóló vita középpontjába került, miután Tóth Krisztina író, költő egy interjúban arról beszélt, hogy Az arany ember című regényt a nemi szerepek ábrázolása miatt kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Tóth Krisztina véleménye komoly vitát gerjesztett, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár például úgy reagált, „Jókai Mór nem vita tárgya”. (És - amint erről itt tisztes terjedelemben olvashat - ezzel a mondással a legtöbben egyetértenek. Azzal már nem, hogy miként kéne a nagy regénygyárost interpretálni.) Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.