Előfizetés

Jókai és szabadságszónokok - javában zajlik a magyar érettségi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 10:31

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Mi köze a szöveghez a címnek, milyen grammatikai, stilisztikai jegyek azonosíthatók be - ezen töri a fejét sok-sok ezer diák.
A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot, írja az eduline.hu. Jókai Mór februárban - igaz, nem a szabadságharcban betöltött szerepe, hanem regényírói munkássága miatt - a kötelező olvasmányokról szóló vita középpontjába került, miután Tóth Krisztina író, költő egy interjúban arról beszélt, hogy Az arany ember című regényt a nemi szerepek ábrázolása miatt kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Tóth Krisztina véleménye komoly vitát gerjesztett, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár például úgy reagált, „Jókai Mór nem vita tárgya”. (És - amint erről itt tisztes terjedelemben olvashat - ezzel a mondással a legtöbben egyetértenek. Azzal már nem, hogy miként kéne a nagy regénygyárost interpretálni.) Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.

Orbán Viktor tablóképével buzdította az érettségizőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 09:28

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök ellátogatott egykori középiskolájához, Székesfehérvárra.
Élete legszebb éveinek nevezte gimnáziumi éveit a kormányfő. Orbán Viktor a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium épülete előtt mondta mindezt. Itt vették fel azt a videót, amiben sok sikert kívánt az érettségizőknek. Felidézte, amikor erre jár, mindig elérzékenyül egy kicsit, mert hálával gondol a tanáraira, akik "megpróbáltak belőlem embert faragni." "Tudom, hogy a mostani érettségi nehezebb, mert nem volt személyes fölkészülési lehetőség, tudom, hogy digitális oktatás volt. 
Azt kívánom minden érettségizőnek, hogy minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszükbe fog jutni és szép emlékként marad meg az érettségi"

- fogalmazott Orbán Viktor.

Napi vírus: 106 halott, 1219 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 09:17

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Tempósan emelkedik a beoltotti létszám.
Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett

- írja tájékoztatásában a kormányzati koronavírus-oldal.

Ha hihetünk a hivatalos adatoknak, akkor 1219 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.   A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen. 
Megjegyzik, folyamatosan zajlik az oltások beadása, már 4 073 149 fő kapott szurit, köztük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. Így összesen a magyar lakosság 42 százaléka hozzájutott az oltáshoz.