Előfizetés

Előkészítő ülést tartottak a Ráday utcai kollégium felgyújtása ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 15:08
Két emelet lángolt a Ráday Kollégium egyik épületszárnyában
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Egy 46 éves, négygyermekes családapa meghalt a tűzben.
A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség fiatalkorúakat, mint társtetteseket vádol halált előidéző közveszély okozásának bűntettével a Ráday utcai kollégium felgyújtása ügyében – írja a törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A vádiratban foglaltak szerint három fiatal fiú 2019. január 23-án együtt töltötte az időt, amikor is az elsőrendű vádlott felvetette, hogy gyújtsanak fel valamit. A másik két fiú támogatta az ötletét, ezért leszakítottak egy köztéri plakátdarabot abból a célból, hogy azt majd a közeli játszótéren meggyújtják. A vádlottak ezt követően egy kisboltban közösen egy üveg acetont vásároltak, hogy az égés folyamatát felgyorsítsák. Később azonban a harmadrendű vádlott javaslatára megváltoztatták a tervüket és elhatározták, hogy az egyik ferencvárosi kollégium használaton kívüli bejárati ajtajának támasztott matracot gyújtják fel. Tisztában voltak azzal, hogy az épület lakott. Este fél kilenckor az elsőrendű vádlott a másik két fiú közreműködésével meggyújtotta a matracot, majd ezt követően mindhárman elfutottak a helyszínről. A keletkezett tűz gyorsan átterjedt az egész épületre. A füstöt érzékelve a kollégium lakói kimenekültek az épületből. Az egyik lakó azonban későn vette észre a kialakult tüzet, helyismeret hiányában pedig rosszul választotta meg a menekülési irányát, ezért közvetlenül belélegezte a forró levegőt, majd a harmadik emeleti lépcsőfordulóban összeesett és meghalt. Az áldozat egy négygyermekes, veszprémi családapa, 46 esztendős volt. A kollégiumból 90, az épület melletti társasházból pedig 50 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt le kellett bontani az épületet, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem 4 milliárd forint. A szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot is meghaladó kár érte. Az előkészítő ülésen az elsőrendű vádlott a bűnösségét annyiban ismerte el, hogy a matracot meggyújtotta. A másodrendű is csak annyit ismert be, hogy az öngyújtót átadta az elsőrendű vádlottnak. A harmadik fiú beismerte bűnösségét, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. A bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, az eljárás 2021. szeptember 22-én folytatódik. Ha tettük elkövetésekor felnőttek lettek volna, akkor akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnának rájuk. Így azonban a trió akkor 15 éves tagja maximum tíz, a cselekménykor 16 évesek pedig legfeljebb tizenöt évet tölthetnek a rácsok mögött, amennyiben a bíróság is bűnösnek mondja ki őket. 

Kiderült, miért öltek meg egy férfit hétfőn Dunavarsányban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:19

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az áldozat az 54 éves gyanúsított válófélben lévő feleségének új élettársa.
A Pest megyei rendőrök őrizetbe vették azt az apát és fiát, akik a gyanú szerint megöltek egy férfit Dunavarsányban – írja a police.hu. Május 3-án reggel arról érkezett bejelentés, hogy egy Szigetsor utcai ház udvarán leszúrtak egy férfit, a támadók elmenekültek. A mentők a 48 éves áldozaton nem tudtak segíteni, belehalt sérüléseibe. A rendőri egységek hermetikusan lezárták a települést, esélyt sem adva a további szökésre. A helyzet reménytelenségét felfogva az 54 éves D. Sándor feladta magát a Dunavarsányi Rendőrőrsön. A társa után zajlott hajtóvadászat nem tartott sokáig, 27 éves fiát a járőrök 9 óra körül a helyszíntől 3 kilométerre elfogták. Apát és fiát kihallgatták, mindketten megtagadták a vallomástételt.
Az áldozat az 54 éves gyanúsított válófélben lévő feleségének új élettársa, a bűncselekményt a megromlott házasság aznapi bontópere előtt követték el. A gyanú szerint a férj 27 éves fiával, ifj. D. Sándorral vascsővel, késekkel felfegyverkezve érkezett a Szigetsor utcai házhoz. Kihívták a házból későbbi áldozatukat, akire vascsővel sújtott le a fiatalabb férfi, majd apjával együtt ütni kezdték. Egy szomszéd próbált a sértettnek segíteni, ám a támadók vascsővel ütlegelve zavarták el őt. Az apa ezután elővette kését és többször megszúrta felesége új párját, majd fiával együtt elmenekült. A 48 éves áldozat belehalt sebesüléseibe. A szomszédot könnyű, zúzódásos sérüléssel látták el. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz, és kezdeményezi a két férfi letartóztatását.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.