Előfizetés

Amerika alkudozik a tálibokkal az afganisztáni kivonulás határidejéről

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.05.04. 17:56
A kép illusztráció
Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP
Kompromisszumként felmerült, hogy a szeptember 11-ig tervezett távozást már július elejéig végrehajtják, cserébe a szélsőségesek békén hagyják a külföldi erőket.
Hiába fenyegetőzött előzetesen az Afganisztán iszlamizációjáért harcoló tálib mozgalom, az országban állomásozó NATO-csapatok eddig komolyabb támadások nélkül megúszták, hogy az Egyesült Államok nem teljesítette a kivonulás eredeti, május elsejei céldátumát. A hivatalos közlések szerint az amerikai katonák “néhány kisebb, bosszantásra szolgáló támadást” tapasztaltak a hétvége során, szombaton például a kandahári légitámaszpont közelében “hatástalan és célzatlan” lövéseket adtak le ismeretlenek. Scott Miller tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők főparancsnoka a provokáció után arra figyelmeztette a tálibokat: erőteljes katonai válaszra számíthatnak, ha megtámadnák a koalíciót. 
Sajtóhírek szerint az iszlamisták egyelőre hajlandónak mutatkoznak megalkudni a kivonulást illetően.

A Trump-adminisztráció még tavaly februárban a tálibokkal megkötött dohai békeszerződésben vállalta, hogy az Egyesült Államok idén május elsejéig teljesen kivonja haderejét Afganisztánból. A januárban beiktatott amerikai elnök, Joe Biden hónapokon át halogatta a döntést, de végül április közepén bejelentette, hogy lesz kivonulás, de azt csak szeptember 11-ig fogják végrehajtani. A távozás ezáltal egy szimbolikus dátumra, az amerikai beavatkozást kiváltó, 2001. szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulójára esne. Az afgán TOLOnews hírcsatorna értesülése szerint az amerikai diplomaták a határidő előrehozásáról tárgyalnak a tálibokkal, akik ezért cserébe továbbra is békén hagynák a külföldi csapatokat. Lehetséges kompromisszumként július eleje is felmerült, ami éppen a Trump-féle és a Biden által meghatározott céldátumok közé esik.  
Ha sikerülne megállapodni a kivonulás határidejéről, akkor az növelné az esélyét annak, hogy ebben a hónapban sikerül megtartani az iszlamisták elzárkózása miatt eddig már kétszer elhalasztott isztambuli békekonferenciát.

Az afgán békefolyamat előmozdítására hivatott találkozóra nagy szükség lenne, a tálibok ugyanis az elmúlt időszakban is fokozták az erőszakot, ezen a héten pedig nagyszabású offenzívát indítottak a déli Helmand tartományban, illetve más régiókban az afgán biztonsági erők ellen.

Bécs nem vár tovább az EU-ra, saját oltási igazolványt vezet be

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 14:44

Fotó: JOHANN GRODER / AFP
Ausztriában „zöld belépőkártyának” nevezik majd a dokumentumot, amelynek használatával még nyár előtt megkezdődhet a turistaidény.
Sürgősen, egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie Ausztriának, mert ennek európai változatára még sokáig várni kell, és az kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. Szerinte az Európai Unió a nyáron valósítaná meg az oltási igazolványra vonatkozó elképzeléseit, ami Ausztria számára túl késő. Hangsúlyozta, addig az osztrák turizmusnak már régen be kell indulnia. Nem várhatnak, mert ez súlyos károkat okozna mind az idegenforgalmi, mind a kulturális ágazatnak.
„Az emberek joggal kívánnak ismét normális körülmények között élni, a többi között színházba és étterembe menni. Ehhez szabályokra van szükség, és mi ezt tesszük Ausztriában a zöld belépőkártyával”

– utalt Kurz az oltási igazolvány helyi megnevezésére.

Május 19-től ugyanis annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége.
Kurz szerint mindenki kap majd egy igazolást arról, hogy beoltották, tesztelték, vagy meggyógyult a fertőzésből. A kormány tervei szerint a telefonon tárolható QR-kódos verzió két-három héttel később lesz elérhető.

Amennyiben sikerül május 19-én megvalósítani a nyitással járó nagy lépéseket, úgy legkésőbb július elsejétől vissza lehet venni az egészségügyi óvintézkedéseket. Hozzátette: ez lesz az az időpont, amikor már mindenkit beoltottak, aki be akarta oltatni magát. A kilencmillió lakosú Ausztriában a járvány kitörése óta 624 595 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 291-en hunytak el a kórban.

Két ember meghalt egy szállodatűzben Moszkvában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:45

Fotó: AFP
Egy felnőtt válságos állapotban van.
Két felnőtt meghalt, egy harmadik súlyosan megsérült kedden Moszkvában egy szállodatűzben. Tizennégyen kerültek kórházba, köztük nyolc gyerek. A kiskorúak állapota kielégítő, nincsenek életveszélyben. Egy felnőtt állapota viszont válságos.
A hatóságok tájékoztatása szerint négy tűzoltó- és 16 mentőalakulat érkezett a riasztást követően hét percen belül a főváros délkeleti részében keletkezett szállodatűzhöz. A Vecsnij Zov nevű szálloda ötszintes épületében hajnalban csaptak fel a lángok, amelyek mintegy 100 négyzetméteren terjedtek el. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a tűz a földszinten, részben a folyosón keletkezett. A tűz okát nem közölték. Az orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint 18 ember sérült meg a tűzben, és 305 vendég, köztük 114 gyermek tartózkodott az épületben. A TASS-nak egy hatósági forrás azt nyilatkozta, hogy a szállodában megsértették a tűzbiztonsági előírásokat, egyik tűzjelző sem kapcsolt be, és vészkijáratok sem voltak az épületben.