Előfizetés

Karácsony Gergely tiltakozik az állami „rozsdabizottság” ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 22:14

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester kifogásolja, hogy a kormány már megint a budapestiek feje fölött, az önkormányzat helyett döntene a városfejlesztésről.
Egyetlen önkormányzati szereplőt sem hívtak meg, a sajtóból kellett értesülnünk róla, hogy megint a budapestiek feje felett, a fővárosi önkormányzat nélkül terveznek dönteni arról, milyen beruházások valósuljanak meg a városban – írja-es önkormányzati választás  Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén a Miniszterelnökség által bejelentett „rozsdabizottságról”. Valóban, május 1-jén, az idén szombatra esett munkaszüneti napon egy, az MTI-nek elküldött közleményben hirdette meg a tárca:
„Megalakult a Rozsdaövezeti Bizottság”

Azt is közhírré tették, hogy „a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését véleményező testület várja a javaslatokat, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a kormányzati programba”. Ezzel kapcsolatban most Budapest vezetője ismét emlékezteti a kormányt  a 2019-es önkormányzati választás után elhangzott „híres mondatra”: 
„A főváros beleegyezése nélkül nem épül semmi Budapesten.”

Szerinte erről havonta elfeledkeznek, mert az említett bizottság tagjai között lesz Miniszterelnökségi tisztségviselő, az agrártárca helyettes államtitkára és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője. A bizottsági munkálatok célja valójában a fővárosi önkormányzat hatásköre, azaz a leromlott állapotú területek, városrészek rehabilitációja. 
„A budapestiek már kinyilvánították a véleményüket az effajta politikáról, 2019 októberében, amikor felhatalmazást adtak a programomnak. Ebben, és a hétvégén aláírt városfejlesztési stratégiában is világosan szerepelt: a nyitott városkormányzásban hiszünk. (...) A város jövőjéről a budapestieknek kell dönteniük, nem a kormány bizalmasainak! Mi továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a városlakókkal együtt vezessük Budapestet”

– szögezi le Karácsony Gergely.

Hozzátette, hogy ők a beruházásaikkal kapcsolatban megkérdezik a budapestieket, hiszen döntéseink az ő életükre lesz befolyással. Ezért indítottak el több kérdőívet, többek között olyan barnamezős területek sorsáról is, amelyek most parlagon hevernek a város belsejében.  A Népszava még februárban közölt egy országos összeállítást arról, hogy „elakadt a kormány rozsdaövezeti területeken lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programja”. Az érintett, elsősorban nagyvárosi önkormányzatok akkor is az egyeztetéseket hiányolták. Tavaly nyáron, a program meghirdetésekor arról számoltunk be, hogy „szemet vetett a NER a fővárosi rozsdaövezetekre”.

Elhunyt Gergely András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 21:38

Fotó: Shutterstock
A Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritusát, a rendszerváltás egyik előkészítőjét 74 éves korában érte a halál.
Türelemmel viselt hosszas betegség után 75. életévében elhunyt Gergely András, a történelemtudományok doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritusa – tette közzé a felsőoktatási intézmény honlapja a hétfői halálhírt. Gergely Andrásról, a rendszerváltás időszakának egyik ismert alakjáról kiemelték: az MTA Történettudományi Intézetének munkatársaként kezdte pályáját, majd az 1970-es évek közepétől az ELTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékén Szabad György közvetlen munkatársaként történészek és középiskolai történelemtanárok generációit tanította hosszú évtizedeken át.  – Az 1980-as évek elején a korszak ellenzéki gondolkodóinak köréhez csatlakozott, s a Mozgó Világ egyik szerkesztőjeként vált ismertté a neve. A szerveződő Magyar Demokrata Fórum mellett kötelezte el magát, s a Hitel című folyóirat szerkesztőjeként, illetve a folyóiratban rendszeresen publikáló szerzőként is hozzájárult a rendszerváltás előkészítéséhez – írták a később a külügyminisztériumban, majd Dél-Afrikában és Hollandiában nagykövetként dolgozó Gergely Andrásról.

„Munkáltatói intézkedés” Gulyás László ellen

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.05.04. 21:36

Fotó: MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET
A Szegedi Tudományegyetem az „értékrendjével összhangban” intézkedett a rasszista kijelentéseivel botrányt kavart professzor ügyében, de más konkrétumot nem közölt.
A Gulyás László egyetemi tanár ellen benyújtott hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult, a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést – tette közzé kedden este egyéb részletek említése nélkül az egyetem. Előzőleg a hvg.hu arról írt, hogy döntött a rektor, megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült Gulyás professzortól. A portálnak hivatalosan nem erősítették meg a hírt. Lapunk is kereste az egyetemet: nem kaptunk részletes felvilágosítást. Gulyás Lászlótól hiába kértünk visszahívást. A közelmúltban többször foglalkoztunk a témával. Eredetileg a Szeged.hu számolt be arról, hogy Gulyás László, a szegedi egyetem pedagógusképző karán tanító professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója – aki idén március 15-én állami kitüntetést vehetett át Áder János köztársasági elnöktől – egyik online előadásában rasszista, homofób és szexista szövegeket engedett meg magának. Az egyetem belső vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy a professzornak tulajdonított kijelentések ellentétesek az intézmény értékrendjével. A rasszista szövegektől Áder János, majd Gulyás Gergely miniszter is elhatárolódott. Szél Bernadett független képviselő keddi közleményében hírül adta: a Fidesz tartózkodással megakadályozta, hogy a parlament napirendre vehesse javaslatát az állami kitüntetések visszavonhatóságáról. Az ellenzéki politikus Áder Jánoshoz fordul: kéri az államfőt, hogy „éljen a törvénykezdeményezés jogával, és nyújtsa be a javaslatomat”.