főváros;rozsdazóna;Miniszterelnökség;Karácsony Gergely;

2021-05-04 22:14:39

Karácsony Gergely tiltakozik az állami „rozsdabizottság” ellen

A főpolgármester kifogásolja, hogy a kormány már megint a budapestiek feje fölött, az önkormányzat helyett döntene a városfejlesztésről.

Egyetlen önkormányzati szereplőt sem hívtak meg, a sajtóból kellett értesülnünk róla, hogy megint a budapestiek feje felett, a fővárosi önkormányzat nélkül terveznek dönteni arról, milyen beruházások valósuljanak meg a városban – írja-es önkormányzati választás  Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén a Miniszterelnökség által bejelentett „rozsdabizottságról”.

Valóban, május 1-jén, az idén szombatra esett munkaszüneti napon egy, az MTI-nek elküldött közleményben hirdette meg a tárca:

Azt is közhírré tették, hogy „a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését véleményező testület várja a javaslatokat, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a kormányzati programba”.

Ezzel kapcsolatban most Budapest vezetője ismét emlékezteti a kormányt  a 2019-es önkormányzati választás után elhangzott „híres mondatra”: 

Szerinte erről havonta elfeledkeznek, mert az említett bizottság tagjai között lesz Miniszterelnökségi tisztségviselő, az agrártárca helyettes államtitkára és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A bizottsági munkálatok célja valójában a fővárosi önkormányzat hatásköre, azaz a leromlott állapotú területek, városrészek rehabilitációja. 

Hozzátette, hogy ők a beruházásaikkal kapcsolatban megkérdezik a budapestieket, hiszen döntéseink az ő életükre lesz befolyással. Ezért indítottak el több kérdőívet, többek között olyan barnamezős területek sorsáról is, amelyek most parlagon hevernek a város belsejében. 

A Népszava még februárban közölt egy országos összeállítást arról, hogy „elakadt a kormány rozsdaövezeti területeken lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programja”. Az érintett, elsősorban nagyvárosi önkormányzatok akkor is az egyeztetéseket hiányolták. Tavaly nyáron, a program meghirdetésekor arról számoltunk be, hogy „szemet vetett a NER a fővárosi rozsdaövezetekre”.