Előfizetés

Csak napokkal később jelentette egy kínai szafaripark, hogy megszökött három leopárd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.10. 14:36
Keresőcsapat
Fotó: STR / AFP
Azzal magyarázták, hogy nem akartak pánikot kelteni.
Csak szombaton jelentette a hangcsoui szafaripark, hogy megszökött három leopárd, pedig az állatokat már május elsején látták a közeli falu lakói – írta a Guardian alapján a 444.hu.

A három nagymacska közül kettőt már elfogtak, az orvosi vizsgálat szerint épségben úszták meg a kalandot. A harmadik állatot egy drón segítségével vasárnap ugyan sikerült megtalálni, de aztán újra eltűnt.

Azt egyelőre nem tudni, a leopárdoknak hogyan sikerült megszökniük. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a park miért csak napokkal később jelentette be az állatok eltűnését. A szafaripark azzal magyarázta a késedelmet, hogy nem akartak pánikot kelteni.

Eltévedt bálnaborjút mentettek a Temzén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.10. 12:47

Fotó: @dkfitldn / Twitter
Csak többórás küzdelem árán sikerült kiszabadítani, és még mindig bajban van a fiatal csukabálna.
Egy négyméteres bálnát szabadítottak ki a Temze egyik zsilipjéből a mentőcsapatok a London délnyugati részén lévő Richmondban vasárnap délután. A sérült állatot csak többórás küzdelem árán sikerült kiszabadítani. A fiatal csukabálnának most megfelelő helyet keresnek – nyilatkozta Glen Nicolaides, a londoni tűzoltóság munkatársa hétfőre virradóra a BBC-nek. A bálnaborjút egy gumimatracra emelték, több mint egy mérföldön keresztül vontatták, majd az állat a folyóba csúszott – számolt be a Reuters a mentőakció részleteiről.  Az állatot biztonságos helyre vitték, a későbbiek folyamán állatorvosok megvizsgálják, elég jó állapotban van-e ahhoz, hogy szabadon engedjék. Martin Garside, a londoni kikötői hatóság szóvivője a Reutersnek azt mondta, a fiatal bálna még bajban van, megsérült, és messze van az otthonától. Egyelőre nem tudni, hogyan úszott fel az Atlanti-óceán északi részén élő állat a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón és eltévedt. „Meglepő, hogy senki sem látta a bálnát a Richmond-zsilipig tartó útján” – mondta Julia Cable, a British Divers Marine Life Rescue szervezet munkatársa. A richmondi a folyásiránytól legtávolabb lévő zsilip, amelynél még érezhető az Északi-tenger árapálya. Ahhoz, hogy a folyótorkolattól odáig jusson, a bálnának a belvároson át a Parlament mellett is el kellett úsznia. Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de nem tudták megmenteni. 2019-ben rövid időn belül két elpusztult bálnát is találtak a Temzében, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz. 
A csukabálna a második legkisebb sziláscet. A kifejlett példányok testhossza nagyjából tíz méter, testtömegük 6-13 tonna. A becslések szerint 20–30 kilométer/órás sebességgel képesek úszni, egyesével vagy néhány fős csapatokban járnak. A nőstény tíz hónapig vemhes, október és december között az Egyenlítő környékén hozza világra a nagyjából 280 centiméteres borját, amelyet öt hónapig szoptat. A bálnabébi egy hónapos korában indulnak az északi sarkvidéki vizek felé.   /Forrás: Wikipédia

Bagolycsalád költözött a Diósgyőri várba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 10:10

Fotó: Mocsári László
A felújítás alatt is vigyáznak a védett madarakra.
Egy macskabagolycsaládra bukkantak a Diósgyőri vár felújításán dolgozók még a múlt héten. A Magyarországon védett fajhoz tartozó tojó és három fiókája egy régi, részben elfalazott szellőzőben lapult – írta a minap.hu. A munkások értesítették a hatóságot, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának szakemberek megállapították, hogy a madárcsalád két fiókája már néha ki is repül az üregből, ami azt jelenti, hogy az anyuka gondoskodik róluk, táplálja őket. A szakemberek a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével egyeztetve után úgy döntöttek, ha a munkálatok lehetővé teszik, hogy a madárcsalád zavartalanul a költőüregben maradjon, nem mozdítják el a baglyokat. Az anyjuk ugyanis lényegesen gyorsabban meg tudja tanítani őket az önálló életre, mint a madármentő állomás munkatársai.   A felújítást végző cég munkatársai partnerek voltak a bagolymentésben, és megígérték, a következő hetekben nem végeznek bontási munkálatokat a vár délkeleti bástyájánál.