Előfizetés

Fényképen a Börzsönyben grasszáló medve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.16. 20:36

Fotó: Bedő Péter / Börzsöny Alapítvány
Egy jól fejlett fiatal példányról van szó.
Kameracsapdával rögzítették múlt héten éjszaka azt a medvét, amelynek a nyomaira még a múlt héten bukkantak a Börzsönyben. Mint lapunk is beszámolt róla, május elején Diósjenőnél találtak medvenyomokat, majd nem sokkal később egy terepfutó ugyancsak felfedezte az állat tappancsának lenyomatát a hegység nyugati oldalán.  A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalukon azt írták, 
a fotók alapján egy  egészséges, jól fejlett fiatal példány mászkál az erdőkben.

Többször használható dobozrendszer a bolygó védelméért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.16. 10:10

Fotó: Facebook/RAKUN Dobozközösség
Az eldobható eszközök kiváltására létrejött közösség arra buzdít: - ne csak a klímavédelmi akciónapon - használjuk a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást.
Az ENSZ javaslatára világszerte 2007 óta május 15-én tartják a nemzetközi klímaváltozási akciónapot. A kezdeményezéshez Magyarországon csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is, arra buzdítva: használjuk a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást. A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta értesülünk: hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel vagy éppen újabb állat pusztulását okozzák. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, amelynek jelentős részét az élelmiszerek csomagolóanyagai és az elviteles dobozok képezik. Egy, az Ocean’s Conservancy által, 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart-tisztító akció során talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. Ezek megdöbbentő mennyiségéért azonban messzire sem kell menni: a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszközt használunk. Ha ezeket a kidobott dobozokat egymás mellé raknánk, Budapesttől Lisszabonig érne a soruk. A koronavírus-járvánnyal járó korlátozások következtében megnőtt étel házhoz szállítás és -elvitel miatt az egyszer használatos csomagolóanyagok a reneszánszukat élik; a vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt. A természetbe kerülő műanyagok komoly környezeti problémát okozhatnak, felboríthatják a természetes vizek, élőhelyek ökoszisztémáját, amellyel fokozzák a klímaváltozás hatásait. Ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet. „A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, amelynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy a vendéglátóhelyek és a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására. A dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki egy olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára, és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is” – mondta Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa. Ezzel az újrahasználati rendszerrel az indulása óta egy kilencemeletes háznyi, egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A projekt létrehozói arra buzdítanak mindenkit, hogy tegyen egy – környezettudatos - lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét. „Szeretnénk, ha minél több étterem értesülne róla: a vendégeik számára fontos a környezetvédelem. Arra biztatjuk a közösségi média felhasználóit, hogy indítsunk kommentcunamit, hogy minél többekhez elérjen a kezdeményezés üzenete” ”– mondta Szabó Eszter. Arról, hogy ehhez mit kell tenni és a rendszer működéséről ide kattintva lehet több információhoz jutni. 

Négy kengurut ölt meg egy róka a stralsundi állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.14. 20:00

Fotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance / AFP
Pedig „rókabiztosnak” tartották a kerítést.
Hatból négy Bennett-kengurut széttépett egy róka a stralsundi állatkertben. A két megmaradt erszényes is megsérült – közölte pénteken az mecklenburg-előpommerániai intézmény.  Néhány nappal korábban a rókának sikerült belógnia a kenguruk területére, amelyet eddig a magas kerítések miatt teljesen „rókabiztosnak” tartottak. Jelenleg vizsgálják, hol jutott be a ragadozó – mondta Christoph Langner, a park igazgatója. A két életben maradt állat még kezelés alatt áll, amint visszanyerik egészségüket, visszatérhetnek a kifutóba, éjszakára azonban mindig elzárják őket.