Előfizetés

Napi vírus: 38 halott, 426 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 09:27

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kórházban ápoltak száma jelenleg 2259, lélegeztetőgépen 258-an vannak.
Magyarországon hétfő reggelre 426 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal.  A gyógyultak száma jelenleg 630 976, az aktív fertőzötteké pedig 138 384. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.
A beoltottak száma jelenleg 4 639 299, közülük 2 727 165-en már a második oltásukat is megkapták. Eddig több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 81 százalékuk meg is kapta azt. Kiemelték, hétfőn folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, akik SMS-t kapott. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

A Borkai-botrány titkos részletei és a hatalom gubancos szálai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 09:08

Fotó: Béres Márton / Népszava
A hvg.hu cikksorozatban tárja fel a 2019-es önkormányzati választás kampányában kipattant ügy eddig ismeretlen hátterét.
Három évvel ezelőtt egy férfiakból és nőkből álló társaság egy horvát kisváros kikötőjéből kihajózott az Adriára – ezzel a felütéssel megy vissza a hvg.hu a Borkai-ügy „gyökereihez”. Másfél évvel később egy egész ország azokról a nyilvánosságra került szexfelvételekről beszélt, amelyeket a társaságból valaki titokban készített a hajón. A szexbotrányba az ügy egyik főszereplője, az akkor még Győr polgármestereként tündöklő Borkai Zsolt belebukott, de megsínylette a kalandot a buli többi résztvevője, közvetve pedig a Fidesz–KDNP is.
„És ha ez még nem lenne elég, az érintett férfiakat tízmillió forintra húzták le alvilági figurák. De hogyan kerültek a nők a hajóra és mi történt azon a bizonyos estén? Hónapokkal a buli után kik és hogyan húztak hasznot a felvételekből? Milyen ukázt adott ki Orbán Viktor Kubatov Gábor pártigazgatónak és mi történt azután, hogy a szexképek nyilvánosságra kerültek?”

– egyebek mellett ezeket, a máig sokakat érdeklő kérdéseket feszegeti a cikksorozat.

Kiemelték: a horvátországi Trogir városát sokan azért ismerik, mert a tengerpart egyik legszebb középkori városa, de hat magyar férfinak más miatt lesz örökre emlékezetes. 2018. május 21-én késő délután öt fiatal nő érkezett autóval a városba. A kocsit vezető nő, akit egy héttel korábban az egyik barátja, Z. bízott meg azzal, hogy szedje össze a csapatot, aznap indult el Pomázról. A nő az autóban ülő négy másik nőt, Szilvit, Gabit, valamint egy ikerpárt, Csengét és Lilit Székesfehérváron vette fel. A fiatal fehérváriak ismerték már egymást, de a csapatot fuvarozó nővel akkor találkoztak először – legalábbis a sofőr később ezt mesélte az őt kihallgató nyomozóknak. Neki Z. még Magyarországon megadta a hajós buli egyik szervezőjének a mobilszámát, hogy neki jelezze, ha már tudja, mikor érnek Trogirba. Amikor a kocsi beért a horvát kisvárosba, a nő hívta is a szervezőt, aki egy parkolóba irányította őket, ahová értük ment. Ő volt Rákosfalvy Zoltán, egy prominens győri ügyvéd, akinek a neve akkor még nem, csak bő másfél évvel később vált országosan is ismertté. A parkolóból a nők már Rákosfalvyval együtt mentek el a kikötőhöz, ahol egy gyönyörű, háromszintes katamarán fogadta őket és Rákosfalvyval együtt hat férfi. A nőknek nagyon tetszett a hajó, amelynek a legalsó részén a hálókabinok, a középső részén egy nappali, míg a legfelső emeleten a fedélzet és a kormányállás volt. A nők közül páran szinte azonnal előkapták a mobiltelefonjaikat, hogy lőjenek néhány szelfit. Jóllehet egy kívülállónak, így a nőknek is úgy tűnhetett, mintha ez egy összeszokott baráti társaság lenne, valójában ezek a férfiak, így együtt, először vettek részt ilyen hajós kiruccanáson:
„A hat férfi mindegyike a győri vállalkozói elit krémjéhez tartozott, amelynek a motorja három barát, ők álltak egymáshoz a legközelebb: Rákosfalvy Zoltán mellett egy ismert győri milliárdos nagyvállalkozó, János, valamint Győr első embere, Borkai Zsolt akkori fideszes polgármester, olimpiai bajnok tornász.”

A három barát sokat köszönhetett egymásnak, főleg az elmúlt bő tíz évben. Ehhez persze az is kellett, hogy Borkait 2006-ban polgármesterré válasszák, így legyen a mögötte álló Jánosnak és a dörzsölt ügyvéd hírében álló Rákosfalvynak elég élettere. A politikai támogatással a háta mögött Rákosfalvy egy offshore cégen keresztül és a János által biztosított tőkével 2012 környékén olyan földterületeket szerzett meg, amelyeket később a német Audinak tudott értékesíteni. A gyanús földügyleteket annak idején éppen a hvg.hu tárta fel, de a sztorinak nem lett következménye, jogilag jól bebiztosították. Mindez tovább erősítette Rákosfalvy, János és Borkai pozícióit.
„Idővel minden győri nagyvállalkozó megtanulta: tanácsos jóban lenni a fiúkkal”

– zárul a cikksorozat első része.

Elhunyt a legendás borász

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 08:20

Fotó: Shutterstock
Szeremley Huba, ez egykori milliárdos üzletember 81 évesen halt meg.
Borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor: elhunyt Szeremley Huba – írta meg vasárnapi nekrológjában a Mandiner. Megemlékeztek arról, hogy a rendszerváltozás előtt fiatalemberként „bohócot csinált a Varsói Szerződés határ- és légvédelméből”, amikor disszidálása után Burgenlandból kisrepülőgépen szállt le valahol a Sopron környéki országúton. – Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat – írták.  Megjegyezték, a badacsonyi termelők összefogását hirdette legnépszerűbb bora, a Szemelt Rizling. A minőséget hirdető magyar borászok egyesületének, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója volt, sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért. Egy időben pedig politizálni kezdett: Torgyán József mellett tűnt fel, és nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával is.