Előfizetés

Hét év alatt 15 milliárd forintot keresett Orbán Viktor családja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.04. 11:28

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A saját megfogalmazása szerint bérből és fizetésből élő miniszterelnök rokonai csak az elmúlt években kezdtek komolyabb összegeket keresni vállalkozásaikkal.
Bérből és fizetésből valóban nem keresett kiugróan sokat Orbán Viktor, de a családi jövedelemnek vannak más forrásai is. A miniszterelnök veje, Tiborcz István például 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából, míg hétfőn édesapjának cégei számoltak be 2020-as teljesítményükről, mely szerint Orbán Győzőnek nagyjából 580 millió forintos céges jövedelem jutott – írja a G7, mely portál emlékeztetett arra is, hogy a kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában úgy fogalmazott: „Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.” A G7 beszámolt arról is, hogy a kormányfő családja csak az elmúlt években kezdett komolyabb összegeket keresni vállalkozásaival, azaz 2014-et megelőzően nem termeltek annyi nyereséget a cégeik, mint mostanában. Fontos az is, hogy amit hoztak, annak még a jelentős részét is a vállalatokban hagyták, így a család néhány tízmillió forinthoz minden évben hozzájutott, de a 100 millió körüli osztalék elég ritkán jött csak össze. A 2014-es választások után azonban elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró profitot is. Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan nagyjából egy tucat cégben volt érdekeltsége, ezek közül azonban csak három lett "fejőstehén": a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft-k.
A G7 összesítése alapján ebből a három cégből 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék.

Ráadásul ezt az összeget az idén tavasszal további 750 millióval fejelték meg, amikor a Nehéz Kő Kft-t megvette egy vállalkozó.  A portál megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzleti pályája azt követően kezdett meredeken felfelé ívelni, hogy 2013-ban összeházasodott a kormányfő lányával. A BDPST-nek mostanra ő az egyetlen tulajdonosa, a vállalat pedig az elmúlt két évben 3,5 milliárd forint osztalékot fizetett neki. 
„Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből”

– írja a G7.

Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét. Emellett a család kisebb cégei is rendre nyereségesek, de azok az elmúlt évek milliárdos kifizetéseihez képest elhanyagolható profitot termelnek. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy bár a miniszterelnök a bruttó 2,7 milliós jövedelmével azok közé a bérből és fizetésből élők közé sorolta magát, akiket megviselt a válság, neki még nőtt is a bevétele. Ezzel szemben több százezer embernek azonban valóban romlott az anyagi helyzete.  

Negyed évre volt szüksége a kormányhivatalnak, hogy válaszoljon egy egyszerű kérdésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.04. 10:43

Fotó: Béres Márton / Népszava
Szél Bernadett arra volt kíváncsi, hogy összeférhetetlen-e Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesteri megbízása és a Neumann János Egyetemért Alapítványnál viselt felügyelőbizottsági tagsága.
– Közel 3 hónap után kaptam választ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól, állításuk szerint ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy megvizsgálják, összeférhetetlen-e Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesteri megbízása és a Neumann János Egyetemért Alapítványnál viselt felügyelőbizottsági tagsága – közölte közösségi oldalán Szél Bernadett, aki szerint az eltelt időre nem a válaszadáshoz volt szüksége a hivatalnak, hanem időhúzásra. Be akarták várni az időközben – többek közt – a kecskeméti polgármester miatt módosított törvényt, hogy már az új szabályok szerint állapíthassák meg, nincs itt semmi látnivaló, a hatályos törvény szerint nincs itt semmiféle összeférhetetlenség. – És még a kormánynak áll feljebb, ha számon kérik rajta a jogállamiságot. Már ott tartunk, hogy nemcsak személyre szabott jogalkotás van, de személyre szabott a jogalkalmazás is: a kormány hűséges szolgái, a kormányhivatalok ahelyett, hogy betartatnák a törvényeket, megvárják, míg a kormány törvényesíti a törvénytelenséget – írja a képviselő, aki szerint „többek között” ezért kell kormányt váltani.

Létrehozták a nemzeti tudásparkot felügyelő Makovecz Campust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.04. 09:52

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány” alapítói jogait Gulyás Gergely gyakorolja.
Létrehozták a Makovecz Campust, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai kampuszán létesítendő „nemzeti tudásparkot” fogja felügyelni – vette észre az Index a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent határozatot. Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat szerint a Makovecz Campust „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként” jegyezték be, amelynek alapítói jogait a miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely gyakorolja.   A lap emlékeztetett arra, hogy még április elején derült ki, hogy a PPKE korábbi kampuszán egy olyan „nemzeti tudásparkot” fognak létrehozni, amelynek feladata a magyar humán- és élettudományok fejlesztése, tehetséggondozási programok működtetése, a pedagógus, egészségügyi és szociális ágazatokban lévő, kötelező továbbképzések szervezése, valamint a Collegium Professorum Hungarorum és a Piliscsabai Collegium létrehozása lehet majd. Április végén aztán az egyetemeket felügyelő alapítványokkal együtt szavaztak a Makovecz Campus alapítvány létrehozásáról is, ennek jegyében születhetett most meg a törvény.