Orbán Viktor;gazdagodás;

Hét év alatt 15 milliárd forintot keresett Orbán Viktor családja

A saját megfogalmazása szerint bérből és fizetésből élő miniszterelnök rokonai csak az elmúlt években kezdtek komolyabb összegeket keresni vállalkozásaikkal.

Bérből és fizetésből valóban nem keresett kiugróan sokat Orbán Viktor, de a családi jövedelemnek vannak más forrásai is. A miniszterelnök veje, Tiborcz István például 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából, míg hétfőn édesapjának cégei számoltak be 2020-as teljesítményükről, mely szerint Orbán Győzőnek nagyjából 580 millió forintos céges jövedelem jutott – írja a G7, mely portál emlékeztetett arra is, hogy a kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában úgy fogalmazott: „Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.”

A G7 beszámolt arról is, hogy a kormányfő családja csak az elmúlt években kezdett komolyabb összegeket keresni vállalkozásaival, azaz 2014-et megelőzően nem termeltek annyi nyereséget a cégeik, mint mostanában. Fontos az is, hogy amit hoztak, annak még a jelentős részét is a vállalatokban hagyták, így a család néhány tízmillió forinthoz minden évben hozzájutott, de a 100 millió körüli osztalék elég ritkán jött csak össze.

A 2014-es választások után azonban elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró profitot is. Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan nagyjából egy tucat cégben volt érdekeltsége, ezek közül azonban csak három lett "fejőstehén": a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft-k.

A G7 összesítése alapján ebből a három cégből 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék.

Ráadásul ezt az összeget az idén tavasszal további 750 millióval fejelték meg, amikor a Nehéz Kő Kft-t megvette egy vállalkozó. 

A portál megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzleti pályája azt követően kezdett meredeken felfelé ívelni, hogy 2013-ban összeházasodott a kormányfő lányával. A BDPST-nek mostanra ő az egyetlen tulajdonosa, a vállalat pedig az elmúlt két évben 3,5 milliárd forint osztalékot fizetett neki. 

„Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből”– írja a G7.

Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét. Emellett a család kisebb cégei is rendre nyereségesek, de azok az elmúlt évek milliárdos kifizetéseihez képest elhanyagolható profitot termelnek.

Ebben a cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy bár a miniszterelnök a bruttó 2,7 milliós jövedelmével azok közé a bérből és fizetésből élők közé sorolta magát, akiket megviselt a válság, neki még nőtt is a bevétele. Ezzel szemben több százezer embernek azonban valóban romlott az anyagi helyzete.