Mátrai erőmű;Mészáros Lőrinc;MAVIR;leállás;

2021-06-04 17:29:38

Teljesen leállt a Mátrai Erőmű

Eddig nem sikerült visszakapcsolni. Az esettel kapcsolatban semmiféle hivatalos bejelentés, előrejelzés nem volt.

Pénteken hajnalban (június 4-én) teljesen leállt a Mátrai Erőmű. Előbb az egyik, majd a másik blokkot is lekapcsolták a hálózatról, és bár az elérhető adatok szerint volt próbálkozás a visszakapcsolásra, az eddig nem sikerült - vette észre a napi.hu.

A magyar villamos energia hálózati operátor (Mavir) hivatalos adatközlése szerint a Mátrai Erőmű pénteken hajnalban leállt. A Mavir áramtermelési diagramja szerint június 3-án este, 20 óra előtt nem sokkal a két üzemelő kazán közül az egyiket, majd hajnali fél 3-ig a másikat is lekapcsolták a hálózatról.   

A portál szerint a diagramon az látható, hogy a pirossal jelzett széntüzelésű erőmű (ebből egy van Magyarországon, a Mátrai Erőmű) ma reggelre "elfogyott", és bár 12 óra körül az egyik egységet megpróbálták visszakapcsolni a hálózatra, ez nem sikerült. Az esettel kapcsolatban semmiféle hivatalos bejelentés, előrejelzés nem volt. 

Földbe állt a Mészárostól megvett Mátrai Erőmű

A tavaly az állami MVM által Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől megvásárolt Mátrai Erőmű hétfőn, határidő előtt néhány órával leadott mérlegük tanúsága szerint a 2019-es mínusz 5,9 milliárd után tavaly még brutálisabb, 42,7 milliárd forintos adózás utáni veszteséget ért el. A német tulajdonosok alatt évtizedekig busás nyereséget termelő cég Mészáros Lőrinc három évvel ezelőtti megjelenésekor fordult veszteségbe. A kormányfő felcsúti barátjának érdekeltségei ennek ellenére közel tízmilliárdnyi osztalékot kivontak az ország második legfontosabb áramtermelőjéből, majd - legalábbis Orbán elmondása szerint - az egység azonnali bezárásával fenyegetett. (Barátságuk ennek ellenére töretlen.) Az MVM a PwC vagyonértékelése alapján vételárként 17,44 milliárdot, hitelkiváltás címén pedig további közel ötmilliárdot fizetett ki Mészároséknak. A megvásárolt "portéka" tovább működtetése újabb tízmilliárdokat igényelt az új gazdától.

A résztvevő felek, amilyen alaposan igyekeztek az ügyletet lepapírozni, oly hevesen küzdenek az átláthatóság ellen. Lapunknak a Mátrai Erőmű tavalyi adózott eredményét firtató kérdésére az MVM múlt hét pénteki, online sajtótájékoztatóján némi zavart követően Sum János gazdasági vezérigazgató-helyettes a mérlegbeadásig türelmet kért, a többi, kapcsolódó kérdésünket pedig fel sem olvasták. Miközben az MVM tulajdonosi képviselője, Mager Andrea vagyonminiszter parlamenti meghallgatásán, ha körmönfontan is, de beismerte a tavalyi veszteséget. Május eleji szavai szerint "pozitív adózott eredménnyel zárta volna a 2020. évet a Mátrai Erőmű, ha a szén-dioxid-kvóta beszerzésének külső hatását, illetve a tárgyi eszközök értékének egyszeri technikai korrekcióját nem számítjuk". Hasonlóképp fogalmaz az MVM keddi, az MTI-n keresztül kiadott közleménye is (amit éjjel "frissítettek" a röviddel azelőtt elsőként a Telex által szétkürtölt gigaveszteség-adattal). A közlemény elején viszont elbüszkélkednek a "800 millió forintos pozitív működési eredménnyel", pedig ilyen tétel a leadott eredménykimutatásban nincs is.