Előfizetés

A kirúgott BKK-vezér Fürjes Balázst választotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 12:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Varga Ivett a Budapesti Fejlesztési Központban kapott munkát
Varga Ivett a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág revitalizációjának projektvezetője a Fürjes Balázs államtitkárhoz tartozó Budapest Fejlesztési Központban

- írja a Telex. A portál szerint ugyan nem verték nagydobra, de a korábbi BKK vezérigazgató - akit 3 hónap után rúgtak ki - tavaly december óta dolgozik a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csapatában. Mint lapunk is megírta, Varga Ivettnek tavaly májusban kellett távoznia a Budapesti Közlekedési Központ éléről. Hivatalosan a járatritkítások miatt, ugyanakkor a Népszava akkori értesülései szerint abba bukott bele, hogy élettársa szexuálisan zaklatta a cég több dolgozóját.

Galgóczi Ágnes: ősszel újabb járványhullám jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 12:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az operatív törzs tájékoztatói megszűnnek, s kezdetét veszi a készenléti jellegű adatszolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy kizárólag hétköznap tesznek közzé járványügyi adatokat.
"Miután a koronavírus-járvány harmadik hulláma véget ért, így az operatív törzs sajtótájékoztatója is megszűnik" - közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Hozzátette, átállnak egy készenléti jellegű adatszolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy kizárólag hétköznap tesznek közzé járványügyi adatokat. Egyúttal megnyugtatott mindenkit, hogy a releváns információk továbbra is elérhetők lesznek a hivatalos kormányzati koronaoldalon. Kiss Róbert bejelentette azt is, hogy újra lehet tartani falunapokat, amin az élőzene is engedélyezett lesz, de az azon résztvevők létszámát az operatív törzs 1500 főben maximalizálta. Az egyéb zenés-táncos rendezvényeken való részvételhez továbbra is szükség van a védettségi igazolványra, amivel ha valaki nem rendelkezik, úgy minden esetben ki kell zárni az eseményből. Az alezredes beszélt arról is, hogy egyre több országgal van már egyezség a beutazásról - itt Kiss Róbert példaként említette Marokkót és Albániát -, de Ausztriával egyelőre nincsen.  Az eseményen Müller Cecília országos tisztifőorvost ezúttal is a Nemzeti Népegészségügyi központ járványügyi főosztályvezetője helyettesítette. Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy ugyan sikerült a járvány harmadik hullámát letörni, de a vírus még köztünk van, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel ismét bekövetkezhet egy fellángolás.

Már véleményezhetők az ellenzéki együttműködés kiindulópontjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 11:34

Ezek még csak az alapvetések, a kormányprogram ősszel érkezik.
"A programról szóló hatpárti egyeztetés hónapok óta tart, és nem is akartuk ezt siettetni: azt akartuk, hogy minden mondata olyan legyen, amelyben mindegyikünk egyetért; amelyben mindannyiunk szempontjai érvényesülnek" - derült ki az ellenzéki együttműködés közleményéből. Ebben azt is tudatták: 
nyilvánossá vált, milyen alapvetések mentén gondolkodnak az Orbán Viktorral szembenálló pártok.

Az érintett pártok jelezték, programtervezetük egyben vitaanyag is, amelyhez mindenki hozzászólhat, s majd azután készül el a végleges dokumentum. "Ez lesz az az alap, amelyet minden párt minden jelöltje vállal és képvisel majd az előválasztáson. A cél közös: leváltani Orbán Viktor romlott, korrupt, Magyarországot tönkre tevő rendszerét, és létrehozni az új, igazságos, szolidáris, zöld, európai Magyar Köztársaságot. A munka halad és nincs olyan erő, amely ezt megállíthatná" - zárul a tájékoztatás, amelyet a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, valamint az MSZP és a Párbeszéd jegyez. Maga a vitaanyag egyébként a "Közös Alap" nevet viseli és olyan témacsoportok találhatók benne, mint "Szabad Magyarország", "Egészséges Magyarország" vagy éppen "Európai Magyarország." "Ez a dokumentum feladatok leírása: olyan feladatoké, amelyeket egy új kormányzat feladatainak tartunk. (...) ez most olyan, mintha vizsgáznánk, és Ön, mint magyar választó fog minket elbírálni" - fogalmaznak. A véleményeket - amelyeket június 30-ig várnak - nem csak a honlapon, hanem emailen is el lehet juttatni a pártokhoz.