Pálinkás József;ellenzéki összefogás;

2021-06-21 07:20:00

"A nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort"

A mai politikusok nagy része nem autonóm személy, mert nincs mögöttük a politikától független egzisztenciális háttér - mondta a Népszavának Pálinkás József az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje.

A „Fidesz-árvák” megszólítása deklarált célja az ön által alapított Új Világ Néppártnak. Őket már nagyon sokan próbálták elérni, eddig senkinek nem sikerült. Miért pont önöknek fog?

Egyre többen vannak. Egyszer valakinek csak sikerül. Hogy erre én vagyok-e a legalkalmasabb, persze kérdés, de szerintem az vagyok.

Mi kell ehhez?

Az, hogy a létrejövő ellenzéki struktúrában az egykori Fidesz-szavazók nézeteit, értékrendjét képviselő emberek is jelen legyenek. Rengetegen, akik a Fideszre szavaztak, polgári Magyarországot akartak, széles középosztállyal, hazafias politikával, autonóm közösségekkel. Ehhez képest most az autonómia szétverése folyik minden szinten. Mi azokat tudjuk megszólítani, akiknek fontos, hogy autonóm módon lehessen része a magyarok közösségének. És emellett persze adjunk többet a legszegényebbeknek a közösen létrehozott értékekből. Én is mélyről jövök, úgy vagyok szabadelvű konzervatív, hogy teljesen át tudom érezni ezeknek az embereknek a gondjait is.

Sokan azt mondják, valójában marginális ez a csoport. Akik kiábrándultak a kormányból már vagy átpártoltak valamelyik ellenzéki erőhöz, vagy a passzívak táborát gyarapítják.

A 2022-es eredmény minden felmérés szerint nagyon szoros is lehet, a kormányváltáshoz minden szavazatra szükség van. Arról már nem is beszélek, hogy a Fidesz kétharmados törvényekkel bebetonozott rendszerét csak nagyarányú győzelemmel lehetne lebontani.

Nem érzi úgy, hogy hitelességi deficittel küzd? Vezető pozíciókat töltött be a NER-ben 2018-ig.

A NER-ben nem töltöttem be vezető politikai pozíciót. Nem tudom van-e hitelességi deficit, és ha igen, le tudom-e dolgozni. Amikor hazajöttem 1989-ben, az MDF-hez csatlakoztam, majd 1998-ban elvállaltam azt a feladatot az első Orbán-kormánytól, hogy előmozdítsam az oktatást, a kutatásokat. Szerintem ebben sikeres voltam. 2003-2006 között ellenzékben segítettem a Fidesznek polgári néppárttá alakulni, és 2010-ben azt reméltem, kormányon a Fidesz egy nagyvonalú, hazafias, nemzeti egységre törekvő politikát visz majd. Ebben csalódnom kellett. Ez egy folyamat volt, ami 2015-2016-tól erősödött fel, ugyanis akkor kezdett egyre jobban beleszólni a politika a tudomány világába. A CEU-ügyben nem lehetett csendben maradni, végül 2018-ban éreztem azt, hogy ez vállalhatatlan.

Felvenné még önnek a telefont Orbán Viktor?

Szerintem nem. Életemben egyébként körülbelül ötször beszéltem vele közvetlenül, főképp a titkárságával tartottam a kapcsolatot. Míg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke voltam, kéthavonta konzultáltunk ugyan, de rendszerint nem értettünk egyet. 2018 júniusában beszéltünk utoljára.

Mégis sokáig bízott benne, dolgozott vele. Most mi mozgathatja Orbán Viktort? Milyen Magyarországot akar?

Nagyon erősen mozgatja a vágy, hogy valami nagyot alkosson, és ez félreviszi a racionális döntésekben. A Fudan egyetem ügye tipikusan ilyen: Magyarországra hozni egy külföldi egyetemet még jó döntés is lehet észszerű léptékben. De ez egy gigantomán beruházás lesz. Hogy legyenek normális futball stadionok, szintén egy legitim cél. De az, hogy a kis falvakba is stadiont építsünk? Valahogy mindig a nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben. Nem gondolom, hogy azt szeretné, az emberek nyomorogjanak Nógrád megyében, de mégis úgy osztja el a forrásokat, hogy igenis ez történik, miközben a szupergazdagok allűrjeit veszik fel a hozzá közeli emberek.

Több ellenzéki politikus, miniszterelnök-jelölt úgy gondolja: felül lehet írni a NER lebontása érdekében a kétharmados törvényeket. Egyetért velük?

Ebben nem hiszek. A jogállamiság visszaállításának pontos módját egyrészt nem látjuk még, másrészt, ha van is konkrét terv, azt még senki sem szeretné nyilvánosságra hozni. Ennek egyszerű oka van: van még egy parlamenti ciklus a választásokig, a Fidesz mestere a politikai célhoz kötött törvényhozási trükközésnek. Csak egy példa: Orbán Viktor bejelentette a gyermekesek adóelőlegének visszatérítését. Abszurd helyzet, hiszen erre a jelenlegi adótörvények nem adnak lehetőséget. A Fideszt ez nyilván nem zavarja, Orbán mond valamit, ők meg majd ősszel megváltoztatják a szabályokat.

Hány helyen fognak elindulni az előválasztáson?

Legalább 28 körzetben.

Kötnek támogatási megállapodásokat más pártokkal?

Nem kötöttünk eddig ilyeneket egyik párttal sem, ettől függetlenül elképzelhető, hogy néhány helyen támogatni fogják az indulóinkat. Mi úgy szálltunk be ebbe a szövetségbe, hogy szeretnénk hozni az eddigi szavazók mellé. Nem azért kezdtem ebbe az egészbe bele, hogy 2022-ben feltétlenül országgyűlési képviselő legyek.

A többi ellenzéki párt folyamatosan lépteti vissza a jelöltjeit egymás javára.

A hat ellenzéki párt illúzióban élt az előválasztással kapcsolatban, most szembesülnek vele, hogy ez 106 körzetben nem kivitelezhető. Ezt magánbeszélgetésekben be is vallják. Egy olyan körzetben, ahol van egy város és körülötte rengeteg falu nyilván nem lehet olyan előválasztást tartani, amiben kiderülne, ki a valóban legesélyesebb jelölt a Fidesszel szemben. Ezért elkezdték ezeket az alkukat, aminek megvan a hátulütője, hiszen sokan csalódhatnak miatta. A megállapodások egy része politikai realitás, egy másik része azonban egyszerűen mutyi, hiszen a parlamentben ülő emberek mindenképpen meg akarják őrizni a széküket. Magyarországon a politikusok sem autonóm emberek, közöttük is nagyon sokan vannak, akik, ha nem lesznek országgyűlési képviselők és nincs még két bizottsági helyük, el kell gondolkozniuk, hogy mit is fognak csinálni. Láttam én már 45 éves felnőtt férfit hisztérikusan sírni, amikor nem jutott be a parlamentbe, mert hirtelen szembesült vele, hogy valamilyen civil foglalkozásból kellene megélnie.

A programjukban azt ígérik, hogy bár a mai államigazgatást a politikai kinevezettek uralják, ha nyernek, ennek véget vetnek. Amennyiben sokpárti koalíciós kormányzás következik, nyilván sokan benyújtják majd a számlát.

Biztosan nem megyek bele olyan alkukba, hogy egy munkáját jól végző államigazgatási dolgozót lecseréljenek egy pártalkalmazottra. A Fidesz ezt csinálta 2010-től. Azt is látni kell, hogy még az általuk odatett emberek között is van olyan, aki egy kormányváltás esetén szakmailag megkönnyebbülhet, mert nem kell többé politikai megrendeléseket teljesítenie.

Van egy etikai kódexük is, amelyben az áll, hogy a politikusokat ne lehessen támadni személyükben. Érdekes felvetés, hiszen a mai magyar politikai kommunikáció erről szól – oldaltól függetlenül.

Nem is értek egyet a szövetségeseim többségével ebben. A kormány követ el aljas dolgokat is, például a pedofília szigorúbb büntetésének összemosása a homoszexuálisok megbélyegzésével, és az emberekben van egy jogos düh is. Az viszont butaság, ha azt ígérjük, hogy a kormány fele egy hét múlva börtönben lesz. Én megengedhetem magamnak, hogy ne mondjak badarságokat, legfeljebb nem veszek részt a következő politikai ciklusban. Vissza kell hozni a politikát a mocskolódásokból, semmi értelme valakire dehonesztáló jelzőket mondani, azt kell elmondani, mi az, amiben nem értek vele egyet. Én nem értek egyet azzal, hogy nem juttattak elegendő segítséget a járvány tombolása idején a legszegényebb rétegeknek. Pár százezer forint életmentő lett volna, ehhez képest ide-oda adtak néhány milliárdot, ami eltűnt.

A felmérések alapján nincs túl sok esélye bejutni a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójába. El tudja képzelni, hogy valamelyik ellenfele javára visszalépjen?

Várjunk azért egy kicsit, hogy népszerűségi, párttámogatási vagy alkalmassági verseny folyik. Egyébként, ha nem jutok be, nem jutok be, ennyi volt, nem gondolom, hogy meg kellene jelölnöm valakit, akit támogatok. Ennek a koalíciónak az az egyik legnehezebb része, hogy tulajdonképpen egy pártként kell indulnia. Amikor létrehoztuk az Új Világ Néppártot, úgy gondoltuk, hogy alakul egy jobbközép és egy balközép párt. Ha ezek ketten tudtak volna elegendő szavazatot szerezni és koalícióra lépnek, sokkal természetesebb szövetség jön létre. Mondjuk a Demokratikus Koalíció és a Jobbik szinte egy pártként működése okoz némi zavart és nehézséget.

(A Népszava az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei közül Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Márki-Zay Péterrel és Fekete-Győr Andrással készített idáig interjút.)