Szolgáltatás;Románia;utalvány;nyugtaadás;

2021-07-08 20:45:51

Utalvánnyal fizetnék ki a szakikat Romániában

Így szeretnék elérni, hogy valamennyi pénz befolyjon az államkasszába, mivel nem igazán adnak számlát az elvégzett munka után.

Alapvetően korrekt, ugyanakkor érdekes megoldással kezelne egy krónikus problémát a román munkaügyi minisztérium. A Főtér beszámolója szerint a tárcánál ugyanis megunták, hogy a különböző szolgáltatást végzők - villanyszerelők, kertészek - körében elég alacsony a nyugtaadási fegyelem. 

Ugyanígy lehetne csak honorálni a személyi sofőröket, dadákat, bejárónőket. Egy utalvány 15 lejt érne, amely a hamisítás elleni biztonsági elemekkel lenne ellátva.

A terv szerint az ügyfeleknek a munkaerő-elhelyező központban kellene ezeket a fizetőeszközöket megvennie. Miután az érintett elvégezte a munkáját, akkor neki kell elmennie a már említett hivatalba, hogy ott beválthassa az utalványokat pénzre. 

Ugyanakkor számítások szerint ha megvalósul a koncepció, akkor ez a lépés a szolgáltatások árának emelkedését hozná magával, mivel a jegyek értékének mintegy 20 százalékát az állam visszatartaná nyugdíj- és társadalombiztosítási járulék, valamint adó címén. Arra is van terv, hogyan ösztönöznék a munkaadókat, hogy ilyen ilyen formában fizessék ki a vállalkozókat: a megvásárolt utalványok értékének 50 százalékát leírhatnák a jövedelemadójukból. A munkaügyi minisztérium számításai szerint mintegy 1,2 millió ember helyzete rendeződne a tervezet hatályba lépésével, hiszen annak nyomán lenne egészség- és nyugdíjbiztosításuk is.