Jazz;zongora;

2021-08-26 20:11:15

Gonda János ünnepe

Rendhagyó koncerttel emlékeznek tanítványai és tisztelői a tavasszal elhunyt, kimagasló jelentőségű zongoraművészre és zenepedagógusra, Gonda Jánosra.

Bágyi Balázs dobos, zenekarvezető, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, a Jazzstaféta – Gonda János ünnepe című koncert kezdeményezője szerint „mi mindannyian Gonda János szakmai örökösei vagyunk. János – sokoldalú, szerteágazó zenei és pedagógiai munkássága mellett – két maradandó értéket alkotott a magyar jazzben. Megalapította a jazztanszakot 1965-ben, ami később felsőfokú intézménnyé, tanszékké vált, valamint létrehozta a Magyar Jazz Szövetséget 1990-ben. Mindkettő a mai napig meghatározó működtetője, mértékadó tényezője a hazai jazzéletnek. Mi vettük át tőle a stafétabotot, és végezzük ma azt a munkát, amit ő annak idején elkezdett és nyugdíjba vonulásáig végzett. Ő az alapítónk – korszakos jelentőségű egyéniség volt, szerény, de határozott ember. Könyvei, pedagógiai munkái, intézményszervező tevékenysége, zeneszerzői alkotásai mind-mind kihatással vannak a mai magyar jazzre. Hogy mennyire időtálló az, amit létrehozott több évtizeden át, bizonyítja rátermettségét és szellemi nagyságát. A mi feladatunk az, hogy ezt a hatalmas örökséget megőrizzük és korszerűsítve tovább vigyük” – hangsúlyozza Bágyi Balázs.

Az est konkrét programjáról a művészeti vezető nem árult el részleteket. Kiemelte viszont, hogy a koncertre azok a jelentős egyéniségek kaptak meghívást, akik szoros szálakkal kötődnek a jazztanszakhoz, illetve a jazz-szövetséghez; vezető szerepet töltöttek vagy töltenek be ezekben a szervezetekben, esetleg kedvenc tanítványai voltak Gonda Jánosnak. „Külön érdekesség és erős szimbolikával bíró egybeesés, hogy az utolsó, még Gonda János által tanított évfolyamból kerül ki ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének vezetője, Bacsó Kristóf, illetve a Magyar Jazz Szövetség első embere is.” Az esten Binder Károly, Márkus Tibor és Oláh Kálmán zongorázik; Csuhaj-Barna Tibor és Hárs Viktor nagybőgőzik, Kőszegi Imre, Balázs Elemér és Bágyi Balázs dobol, Borbély Mihály és Bacsó Kristóf szaxofonozik, Berki Tamás énekel, László Attila gitározik és Friedrich Károly harsonázik. Felvételről közreműködik az Egyesült Államokban élő zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel.