napelem;állami támogatás;klíma;energiatakarékosság;

2021-09-02 06:40:00

Soha nem látott, több százmilliárdos kerettel írna ki napelemtámogatást a kormány

A kormány az uniós költségvetési tárgyalások lendületében több mint kétszázmilliárdos, vissza nem térítendő támogatást biztosítana magánház-tulajdonosoknak szolárpanel-telepítésre. A hatékonyság viszont kérdéses.

Soha nem látott, az eddigieknél több nagyságrenddel bővebb, közel 202 milliárd forintos kerettel tervez lakossági napelemtelepítési és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítési támogatást kiírni a kabinet. No nem az Orbán-kormány vált bőkezűbbé. A kiírás ugyanis eredendően uniós támogatásnak indult és zöld célokra Brüsszel mindig is szívesen ad pénzt. (Hat éve ugyanakkor az Orbán-kabinet az utolsó pillanatban saját épületei felújítására csoportosította át az eredetileg szintén a lakosságnak szánt uniós forrást.) Ám a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos, az Orbán-kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalások megrekedtek. Így jelenleg nem vehető készpénznek, hogy az összeg valaha is megérkezik hozzánk.

Az Orbán-kabinet az előkészítés lendületében mégis úgy döntött, hogy a hazai költségvetésből megelőlegezi a keretet. (Megjegyzendő: az összeg 27 százalékát, 43 milliárd forintot az Orbán-kabinet valóban az ország költségvetéséből kanyarít le. És bár ezzel lényegében csak a kapcsolódó áfabevételéről mondanak le, önmagában ez is az eddigi, egyre ritkuló támogatási keretek több tízszerese.)

Mivel a kiírás változatlanul az uniós észjárást követi, Orbánék töretlenül bízhatnak abban, hogy végül sikerül kiénekelniük Brüsszel zsebéből a pénzt.

A Napelem.palyazat.gov.hu oldalon társadalmi egyeztetésre közzétett felhívás szerint részint tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítését támogatják. Ennek felső határa lakásonként bruttó 2,896 millió forint. Ugyanehhez kapcsolódóan igényelhető nyílászárók cseréje, áramtároló létesítése, illetve villamosenergia-alapú fűtési és használatimelegvíz-előállító rendszerek telepítése. Utóbbi esetben, vízbázisú házközponti fűtés kiváltása céljából elektromos alapú hőszivattyút ajánlanak. Itt az igényelt összeg lakásonként akár a 11,559 millió forintot is elérheti. Más típusú, meglévő fűtőrendszer esetén elektromos infra-, illetve fűtőpanelek telepítését szorgalmazzák. Ekkor beruházásonként legfeljebb 9,368 millió forint igényelhető.

Az összegből a nyerteseknek semmit nem kell visszafizetniük. (Lázár János egykori kancelláriaminiszter hat éves, de máig emlékezetes szavaival élve tehát ez "ingyenpénz".) A támogatást alapvetően számlák ellenében, utólag utalják, de némi előleg is járhat.

Viszont csak az a magánszemély jogosult, akinek az átalakítani tervezett, legalább résztulajdonában lévő állandó lakcímén az ott bejelentettek egy főre eső éves jövedelme tavalyi adóbevallásuk alapján nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Vagyis a kevésbé módosak. 

A tervezet tanúsága szerint az ország nyolc térségében 2024-ig bezárólag évente egy-egy időpontban indul a jelentkezések befogadása. Az így adódó 32 lehetőség között, lakosságarányosan fel is osztották a 202 milliárdos keretet. Támogatás csak a megadott időponttól, a Palyazat.gov.hu oldalon igényelhető. A beadás lezárása után a rendszer által kiállított, elektronikus vagy hagyományos aláírással hitelesített nyilatkozat másolatát szintén csatolni kell a jelentkezéshez. (Utóbbi esetben postázni is kell az aláírt iratot a lebonyolítást végző, állami ÉMI Nonprofit Kft. címére. Ekkor a beadási időpont a levél beérkezte.)

Az átalakítással legalább meghatározott szintű energiamegtakarítást kell elérni. Emellett szabályozzák a támogatásnak a beruházás különböző szakaszai közötti eloszlását, illetve az elszámolható és el nem számolható tevékenységeket is. A munkákkal csak a regisztrált kivitelezők vagy alvállalkozóik bízhatók meg. A felhasznált költségszámlák más támogatási programokban nem használhatók fel. Bár a munkák a pályázat benyújtása után, saját felelősségre elindíthatók, mégis azt javasolják, hogy csak a hivatalos támogatási okirat kézhezvétele után vágjunk bele. A kiíró a formailag megfelelő beadványokról 60 napon belül dönt. Kedvező elbírálás esetén viszont az első változat esetén egy, a bővebb, második és harmadik lehetőség választásakor pedig másfél év alatt kötelező elindulni, illetve legkésőbb 2026. június 30-ig befejezni a beruházást.

Elesnek a lehetőségtől többek között a hatlakásosnál nagyobb szövetkezeti- vagy társasházak, a céges résztulajdonú és a távfűtött ingatlanok, de meglévő vagy már megrendelt háztáji napelemrendszer sem bővíthető ily módon. Társasház esetén többségi hozzájárulás szükséges.

A tervezet - a kivitelezők külön felhívásával együtt - szeptember 12-ig véleményezhető. Szeptember 20-tól a kivitelezők számára megnyitják a regisztrálási lehetőséget, október elejétől indulhat a kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezővel és november elejétől köthető velük előszerződés - mondta el korábban az MTI-nek Steiner Attila illetékes államtitkár. A kiíró összesen 35 ezer sikeres pályázattal számol.