Apple;kémprogram;biztonsági rés;Pegasus;

2021-09-14 08:31:41

Pegasus-ügy: könnyű prédát jelentett az iPhone a kémprogramnak

Nem csak a telefonokra, de az összes Apple-eszközre rá tudott települni a program egy biztonsági rést kihasználva.

- írja a Washington Post cikke alapján a Telex. A problémát annak a kanadai Citizen Lab kutatói azonosították, akik már évek óta követik az izraeli NSO Group és kémszoftvere, a világszerte számos állami szereplő által használt Pegasus tevékenységét. Minderre egy olyan szaúdi aktivista telefonján bukkantak rá, akit valaki megfigyelt ezzel a programmal.

A Pegasus az iMessage üzenetküldő egy hibáját használta ki, és az iOS, MacOS és WatchOS operációs rendszereket is érintette, azaz lényegében minden Apple-eszközt. A szoftver működése azért is veszélyes, mert nem kell a felhasználót átvernie egy gyanús linkre való rákattintással vagy egy fertőzött csatolmány megnyitásával - a behatolás automatikus, ahhoz nem kell semmit sem tennie az eszköz használójának. Az Apple hétfőn, a Citizen Lab bejelentése előtt adta ki a hiba javítását.

A Pegasus-botrány magyarországi szálának legfrissebb fejleménye, hogy szintén a megfigyeltek közé tartozik az ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandaoldal tulajdonosa, Páva Zoltán is, akinek nem évekkel korábban, hanem idén futott telefonján a kémprogram. Ráadásul azt követően fertőződött meg telefonja, hogy kiderült: szerződést kötött a Gyurcsány-féle DK-val közösségi médiás tanácsadásra.