Kína;csőd;hitel;ingatlanbotrány;pénzügyi válság;2008;

Gigacsőd készül Kínában

Átmeneti segítséget kaphat Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, összeomlása a 2008-as pénzügyi válsággal érne fel.

Csőd szélén táncol a Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő cége az China Evergrande Group, a tét a cég bő 300 milliárd dolláros tartozásának jövője. Az elmúlt napokban azt latolgatták az elemzők, hogy kínai kormány megmenti-e a céget, mert ha nem tenné, akkor egyes vélemények szerint egy olyan dominóhatás is elindulhat pénzpiacokon, mint 2008-as amerikai ingatlankötvény-buborék, amely végül a Lehman Brothers csődjéhez és globális pénzügyi válsághoz vezetett.

A kínai ingatlanlufi kialakulásáról már évek óta beszélnek a befektetők és az Evergrande problémái sem ismeretlenek a piac előtt, hosszú évek óta pengeélen táncolt a cég. A levegő szeptember elejére fogyott el a vállalatcsoport körül, amikor kétessé vált, hogy a cég képes-e törleszteni kötvényeinek héten esedékes kamatát, mintegy 150 millió dollár (45 milliárd forint) értékben. A probléma komolyságát jelzi, hogy a hongkongi tőzsdére bevezettet cég maga küldött vészjelzéseket a piac számára, de a kínai kormánytisztviselők is kész tényként számoltak be arról, hogy Evergrande képtelen lesz rendezni esedékes tartozásait. A probléma azonban ennél több nagyságrenddel nagyobb, ugyanis a cég teljes 300 milliárd dolláros (90 ezer milliárd forintos) adóssága a kínai GDP 2 százalékára rúg.   

Az Evergrande Ázsia legnagyobb bóvli kötvénykibocsátója, és annyira összefonódott Kína tágabb gazdaságával, hogy sorsa a globális részvény- és kötvénypiacokat is izgalomba tartotta. A nagyságát jól érzékelteti, hogy jelenleg is közel 1000 projektje fut, mintegy 200 városban hatalmas területeken fejleszt és 250 ezer alkalmazottja van. A kötvénytulajdonos hitelezők között megtalálható számos amerikai és európai alapkezelő és bank is. Kelvin Wong, a szingapúri CMC Markets piaci elemzője egyenest „Lehman-pillanatról” írt egy korábbi elemzésben, mert szerinte a cég csődje már rendszerszintű kockázatot jelent a pénzpiac számára. Az estleges bukásnak társadalmi hatásai sem elhanyagolhatóak, hisz a cég közvetlenül a kínai lakosságnak is értékesített kötvényeket, így véső soron a nagy cégek, bankok, alapkezelők mellett összesen több, mint 70 ezer magánszemély finanszírozza a cég működését, akik közül pár százan már tüntettek is Sencsenben. Wong azt is jósolta, hogy a kínai kormány, igaz csendben, de megmenti a céget.

A kínai vezetés is tanult a 2008-as pénzügyi válságból és lépett: a Reuters információ szerint a cég tegnap  bejelentette, hogy kifizeti esedékessé váló tartozásait, ezzel párhuzamosan a kínai jegybank mintegy 14 milliárd dollárnyi jüant pumpált bankrendszerbe, jelezve a központi bank és a kormány támogatását a készülő adósságrendezéshez. Dexter Tan, a szingapúri székhelyű, a Bondsupermart.com elemzője szerint a bejelentések azt sugallják, hogy a Evergrande újra kézben tartja a folyamatokat. Azt, hogy a cég számos segélykérés után fizetni tud, egyértelmű jele annak, hogy állami segítséget kapott. Erre utal a Asiamarket.com kínai kormánytól származó információja is, mely szerint egy olyan terven dolgoznak a miniszterek és a Kínai Kommunista Párt illetékesei, hogy az Evergrande-t három cégre darabolnák fel és gyakorlatilag államosítanák azokat. A cél az – fogalmazott a portál kormányzati forrása –, hogy megvédjék azon kínai állampolgárokat akik lakást vásároltak a cégtől, illetve azokat, aki hitelezték, vagyis a csődöt a kormány immár politikai kérdésként kezeli.

Evergrande szárnyalása még az 1990-es évek közepén indult, amikor Kína egyik legnagyobb lakás- és ipari ingatlanbefektetőjévé vált. A növekedés motorját egyszerre táplálta a hatalmas ingatlankereslet, és a nem kellően átlátható hitelezési rendszer, amiből évek alatt hatalmas adóssághegy épült fel. A cég problémái egy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor is a pekingi kormány megszigorította a kínai ingatlanfejlesztőkre vonatkozó szabályokat.  A szigorított tőkekövetelménynek az Evergrande már nem tudott megfelelni, hitelezők pedig elzárták a pénzcsapokat, a részvényesek pedig szabadultak a cég papírjaitól, ami negatív spirálba lökte a céget. Azóta a cég értéke 75 százalékkal esett a Hongkongi tőzsdén.

Az elmúlt napokban az ingatlanpiaci cég csődveszélye miatt felbolydultak társpiacok is: az USA-ban és Európában is általános részvénypiaci esés indult meg, de még a kriptonvaluták piaca is nagyot esett, mert a befektetők tartottak attól, hogy a csőd elérheti az amerikai bankrendszert. Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai részvénypiacok emelkedtek a megoldódni látszó csődeljárás hírére, igaz az indexek még nem dolgozták le a hét elején bekövetkezett esésüket, de láthatóan a befektetők arra számítanak, hogy az Evergrande problémái Kínán belül rendeződnek.