Jobbik-Konzervatívok;ellenzék;náci karlendítés;Farkas Péter Barnabás;

2021-09-23 17:45:01

Ózd alpolgármestere nem integetett, valóban kart lendített – állítja egyik képviselőtársa

A dagadó botrány miatt lemondatná Farkas Péter Barnabást a Jobbikból januárban kilépett Fidrus Péter ózdi önkormányzati képviselő.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a város Jobbikos alpolgármesterének náci karlendítésre hasonlító mozdulata integetés volt – közölte az ATV Híradóval Fidrus Péter ózdi önkormányzati képviselő, aki januárban lépett ki a Jobbikból. A botrányos ügyről kijelentette:

Fidrus szerint mindezek miatt az alpolgármester méltatlanná vált hivatalára, ezért rendkívüli testületi ülés keretében vele szemben bizalmatlansági indítványt terjeszt majd elő.     

Farkas Péter Barnabásról – aki Borsod megye egyik választókerületében indul az ellenzéki előválasztáson – az atv.hu szerdán egy olyan fényképet közölt, amelyen egy, az ózdi alpolgármesterre kísértetiesen hasonlító férfi látható a katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt, amint épp karlendítésnek látszó mozdulatot tesz. Később elismerte, valóban ő szerepel a fotón, de szerinte azon csak integetett és a kézmozdulat nem náci karlendítés volt.

Az ügyben először megszólaló szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a jövő hétre meghívta a jobbikos politikust a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba. Céljuk, hogy tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Erre reagálva Farkas azt közölte, hogy elmegy a Holokauszt-emlékhelyre, mert mint volt múzeumigazgatót is érdekli a Holokauszt-emlékhely. A róla készült korábbi fotó szerinte „félreértésre adhat okot”, ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem akar „tovább magyarázkodni”, és semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt benne.

Mint arról a Népszava beszámolt, az ellenzéki jelölttől mind több párt határolódik el. A Momentum kihátrált támogatottja mögül. Azt írták, az antiszemitizmus semmilyen formáját sem tolerálják, ezért nem fognak közösséget vállalni egy percig sem olyan emberrel, aki ilyen jelképeket használ. Az MSZP egyenesen arra szólította fel Ózd jobbikos alpolgármesterét, hogy vonuljon ki a közéletből. A szocialisták szerint „a demokrata ellenzéki pártok szövetsége nem tűrheti el, hogy bármelyik képviselője egy gyilkos eszme mellett kiálljon”.