Kúria;népszavazás;kérdések;

Átment a Kúrián a Fidesz egyik népszavazási kérdése

A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése szerint lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”.

Helybenhagyta a Kúria hétfői végzésével a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely hitelesített a kormány egyik népszavazási kérdését. A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése szerint lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?” A Kúria döntése jogerős, ellene további jogorvoslatnak nincs helye.

Érdekesség, hogy Varga Zs. András, akinek Kúria-elnökké választása előtt nem volt egyetlen perc bírói gyakorlata sem, ebben az ügyben előadó bíróként járt el. A Kúria döntésének elvi tartalma: „A népszavazásra javasolt kérdés vizsgálata során figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyértelműség követelményének következetes érvényesítése nem vezethet oda, hogy valamely tárgykört a teljesíthetetlen követelmények megfogalmazása által az NVB vagy a Kúria ténylegesen kizárjon a népszavazásra feltehető kérdések köréből.”

Mint ismert, Orbán Viktor még júliusban jelentette be, hogy a kormány öt kérdésben úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez. Az NVB július 30-án mind az öt kérdést hitelesítette, ám ezeket több magánszemély és szervezet megtámadta a Kúrián. Eddig egyetlen kérdés ügyében döntött a Kúria, a Kovács András bíró által vezetett kúriai tanács végzése elutasította a következő kérdés hitelesítését: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” A múlt héten azonban a kormány alkotmányjogi panaszban támadta meg ezt, mondván a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot.

A kormány további három kérdése vár a Kúria előtt elbírálásra: 

  • – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

  • – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

  • – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?