üzemanyag;benzin;gázolaj;benzinár;üzemanyagár;gázolajár;

2021-11-14 19:03:04

Nem zárhatnak be a kutak

Az árbefagyasztást az Orbán-kabinet immár nyíltan a hazai üzemanyag-multik piacszerzésének szolgálatába állítja.

"Kereskedőt kereskedelemre kötelezni nem lehet" - fogalmazott a csütörtöki kormányinfón ama, általa amúgy részletkérdésnek minősített felvetésünkre Gulyás Gergely, hogy a kútárak 480 forintos maximalizálása után miként akadályoznák az így veszteségessé váló kutak bezárását. Szombat estére aztán - talán nem függetlenül "Abban a pillanatban bezárunk" című tudósításunktól - mégis megjelent a Magyar Közlönyben ez a bizonyos kötelezés. Az újabb, az eredeti, csütörtöki szabálynál háromszorta hosszabb kormányrendelet lényege, hogy a nyilvános kutak vagy nyitva tartanak legalább heti 48 órát, vagy az üzemeltető a későbbi árfeloldás havának utolsó napjáig levonul. Utóbbi esetben az illetékes miniszter jelöl ki egy másik, lehetőleg közeli kutast a felhagyott töltőállomás - megfelelő elszámolás utáni - üzemeltetésére. De engedélymegvonás és pénzbírság terhe mellett igyekeztek kiszűrni minden további trükközési lehetőséget is.

Szakértők szerint az újabb rendelet még inkább bizonyítja, hogy az Orbán-kormány az árbefagyasztást a körülbelül 2 ezer hazai kút mintegy felét képviselő "márkátlan", avagy "fehér" üzemeltetők kárára a Mol és a többi nagy hazai olajmulti piacszerzésének szolgálatába állítja. Az üzemanyagtarifák hétfőtől hatályos befagyasztása, ami egy átlagos töltőállomást 25-30 forintos árcsökkentésre kötelez, első körben ugyanis a gyengébb vagyoni hátterű, kis, jellemzően márkátlan kutak üzemeltetőit sújtja. A kormány, saját adótételeit és a nagykereskedő marzsát érintetlenül hagyva, már a kurta csütörtöki árbefagyasztási rendeletben is kizárólag a végtarifákat határozta meg. (A hazai piac több mint négyötödét a vevő márkájától függetlenül a Mol látja el. A fennmaradó hányadon az OMV osztozik más, külföldi finomítókhoz kapcsolódó cégekkel.)

Egy, lapunknak nyilatkozó, "márkátlan" kútüzemeltető a rendelkezések miatt most kockáztat és a jelenlegi árakon készleteket halmoz fel. De változatlanul vár a Moltól is nagykereskedelmi árcsökkentést, amit szerinte a cég egyes partnereivel versenyhivatali radar alatt is megvalósíthat. (A Mol a hírek szerint ilyen lépést nem tervez.) A helyzet így számos kutas kisvállalkozás csődjével fenyeget - vélekedett forrásunk.