Ed Sheeran;MTV European Music Awards;

2021-11-15 09:11:08

Énekeltek és kiálltak a jogokért

Politikai üzenetekkel és látványos fellépésekkel zajlott az MTV zenecsatorna díjátadója a Papp László Budapest Sportarénában.

Legkedvesebb magyar LMBTQ testvéreim, ez a díj mindannyiunké. Fontos, hogy hallassuk a hangunkat, vigyázzunk egymásra, szerveződjünk, menjünk ki, és szavazzunk együtt – mondta Radványi Viktória, a Budapest Pride elnökségi tagja, amikor átvette az LMBTQ közösségért küzdő Generation Change díjat a Music TV európai zenei díjátadóján (MTV EMA). A vasárnap este a Papp László Budapest Sportarénában rendezett eseményt világszerte száznyolcvan ország nézői követhették élőben, a szervezők pedig korábban bejelentették, hogy a kormány homofób törvénye ellenére kiállnak a melegjogokért és a magyar LMBTQ-közösség mellett, a gála 2021-ben az LMBTQ+ közösségek elfogadásának témáját tűzte ki zászlajára.

Radványi Viktória beszédében köszönetet mondott barátnőjének, Katának, a Budapest Pride csapatának és korábbi elnöküknek, az egy éve elhunyt Nagy Szilviának, és kiemelte, hogy a diszkrimináció és az erőszak sosem elfogadható. – Minden egyes emberi lény egyenlőnek születik. Mutassuk meg együtt azoknak, akik meg akarják tagadni a jogainkat, és el akarják venni a szabadságunkat, hogy a közösségünk erős, egységes és eltökélt. Ne hagyjuk, hogy visszakergessenek bennünket a szekrénybe – zárta a beszédét. A díját a show történetében most először adták át főműsoridőben, Radványi Viktória mellett idén még négy fiatal aktivistát tartottak méltónak az elismerésre, akik kitartóan küzdenek az LMBTQ+ közösséget ellehetetlenítő törvények ellen.

Az est a politikai üzenetek mellett a minél látványosabb show-tól volt hangos. A bulit Ed Sheeran indította, a folkzenészből lett popsztár gitárral adta elő kivetített falfirkák előtt az Overpass Graffiti című számát, míg az est házigazdája, a kaliforniai rapper Saweetie a legkülönfélébb ruhákban, strasszban ragyogó dresszben, hosszú uszályú estélyiben vagy sportos pulcsiban jelent meg, egyszer még a Squid Game nevű Netflix-sorozat piros ruhás gárdájára hajazó kíséret is mellette pózolt. Néhány fellépés pedig kifejezetten eksztatikus lett: ilyen volt a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, a Måneskin olasz rockegyüttes előadása, akik a Mamma Mia című számukkal a vörös színbe és fényárba borult színpadon igazi rock hangulatot csináltak, míg Yungblud lángok között adta elő fleabag című számát, majd megcsókolta a gitárosát, és feldöntött pár hangfalat. Az európai díjátadó történelmében pedig először egy transznemű előadó is színpadra lépett, a német származású Kim Petras.

Radványi Viktória mellett Magyarországról még a tizenkilenc éves pop énekes, Azahriah vitt el szobrot, a Legjobb magyar előadónak járó díjat regionális kategóriában. A Legjobb latin előadó díját Rita Ora adta át Malumának, aki azt szimbolikusan hazájának, Kolumbiának ajánlotta. Az est fő fellépője, Ed Sheeran két szobrot is elvitt a Legjobb előadó és Legjobb dal kategóriában – utóbbit új albumának Bad Habits című számáért kapta, melynek klipjében egy repkedő vámpírt alakít. A gálán a legtöbb, összesen négy szobrot a dél-koreai fiúcsapat, a BTS vitt el a Legjobb pop előadó, a Legjobb K-pop, a Legjobb csoport és a Legjobb rajongótábor kategóriában. A Legjobb hip-hop előadó díját a műfaj koronázatlan királynője, Nicki Minaj, a Legjobb rock előadóét a Måneskin kapta, míg a Legjobb új előadó díját maga az est házigazdája, Saweetie.