Demokratikus Koalíció;Orbán;járványkezelés;

2021-11-19 12:33:35

A DK követeli, hogy a kabinet hozza nyilvánosságra Orbán dossziéját

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője, a Népjóléti Bizottság tagjának véleménye szerint a tisztességes tájékoztatás hiánya emberéletekben mérhető, amit Orbánnak nem sikerül megértenie.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli propagandainterjújában maga ismerte be, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámra rárúgta az ajtót az országra. A miniszterelnök természetesen nem beszélt a legfontosabb kérdésekről. Nem reagált az intenzív osztályokon uralkodó orvos- és ápolóhiányra, helyette egy mágikus dossziét emlegetett, amiben a korábbi hullámok tapasztalatait összegezik és készítik elő az újabb intézkedéseket – hívta fel a figyelmet közleményében Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője, a Népjóléti Bizottság tagja.

A párt szerint ezek alapján egyértelmű, hogy a kormány vagy alkalmatlan egy ilyen dosszié értelmezésére vagy Orbán szokás szerint hazudott, és nincs ilyen részletes összegzésük a korábbi tapasztalatokról. "Máskülönben nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért mutatja be ismét Európa legalkalmatlanabb járványkezelését az Orbán-kormány" - írta a politikus.

A Demokratikus Koalíció ezért követeli, hogy a kabinet azonnal hozza nyilvánosságra az Orbán által emlegetett dossziét, osszák meg a magyar emberekkel a részletes adatokat a szabad kórházi ágyak, az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek és aktuálisan készleten lévő vakcinák számáról is. A magyar emberektől nem lehet elvárni, hogy megbízzanak abban a kormányban, amely több, mint másfél éve ködösít a járvány különböző hullámaiban. "A tisztességes tájékoztatás hiánya emberéletekben mérhető, Orbánnak ezt nem sikerül megértenie!" - közölte Varga Zoltán.