Orbán Viktor;Csehország;Parlament;Andrej Babis;Kazahsztán;

2022-01-11 19:38:00

A cseh parlament elnöke erősen reméli, hogy a magyarok leváltják Orbán Viktort

Éles hangú tweetben ítélte el Markéta Pekarová Adamová, a prágai parlament elnöke, hogy Orbán Viktor a kazahsztáni kormányt biztosította támogatásáról a közép-ázsiai országban zajló tüntetések résztvevőivel szemben - hívja fel a figyelmet a Bloomberg.

Kazahsztánban több mint egy hete, január 2-án kezdődött demonstrációsorozat tiltakozásul az ellen, hogy az autógáz árát a hatóságok 50-ről 120 tengére (85-90 forintra emelték). Az eleinte erőszak nélküli tiltakozási hullám a Nurszultan Nazarbajev exállamfő és a Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi elnök fémjelezte rezsim elleni fellépéssé nőtte ki magát, amelyet a karhatalom orosz beavatkozással vérbe fojtott. Hatósági közlések szerint a villongásokban 164-en vesztették életüket, aminek ellenére Orbán Viktor a politikai vezetéssel vállalt szolidaritást. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be, hogy Kazahsztánból minden maagyar visszatért, aki segítséget kért a hatóságoktól.

Erről írta Markéta Pekarová Adamová a Twitteren, hogy Orbán Viktor de facto Kazahsztán állampolgárainak a lelövése és az orosz hadsereg bevonulása mellett foglalt állást, utána pedig megjegyezte hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok magyar számára pedig problémát jelentenek ezek és a hasonló kijelentések.  

A cseh politikus asszony - aki a prágai parlament elnöki tiszte mellett az egyik koalíciós párt, a liberális-konzervatív TOP 09 vezetője is - nem először vette elő Orbán Viktort, szombaton Facebook-bejegyzést írt arról, erősen reméli, hogy ugyanúgy, ahogyan a csehek leléptették Andrej Babiš exkormányfőt, a kedden Áder János által április 3-ra kitűzött magyarországi parlamenti választáson a magyarok is megteszik Orbán Viktorral.