bojkott;nemzetbiztonsági bizottság;

2022-01-18 15:20:49

Megint bojkottálta a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság ülését

A lapunk által ismertetett Sztojka-féle hangfelvételekkel és a Völner-üggyel is foglalkoztak volna.

Határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése, melyet ellenzéki politikusok hívtak össze. Itt szerették volna ugyanis megtárgyalni Völner Pál korrupciós ügyét, valamint Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kijelentéseit, melyről a Népszava cikksorozatban számolt be

A testület jobbikos elnöke a meghiúsult ülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, azt szerették volna, ha válaszokat kapnak kérdéseikre az illetékes hatóságoktól. Stummer János emlékeztetett, hogy a fideszesek ahhoz az eszközhöz nyúltak, mint korábban, „nem jöttek el a munkahelyükre, elszabotálták” az ülést. Ebből is látszik, hogy a kormány és a kormánypártok mindent elkövetnek a későbbiekben is, hogy a számukra kellemetlen ügyeket így vagy úgy, de „elsumákolják”. 

Kampány idején a Fidesz-KDNP képviselői elbújnak a felelősség elől - utóbbit már a testület szocialista tagja mondta. Molnár Zsolt kitért arra is, hogy a már említett ügyek mellett az orosz-ukrán konfliktus ügyében is tájékozódni szerettek volna. Jelezte, nem lepődtek meg a távolmaradáson és ez így is fog maradni a következő hetekben. Erre a helyzetre megoldást csak a kormányváltás jelenthet - tette hozzá.

A testület LMP-s tagja arról beszélt, felmerül a kérdés, jogszerű-e az adatgyűjtés, abban az esetben, amikor Sztojka Attila arról beszél, hogy mindenkiről mindent tud. Mint ahogy az is, hogy ezeket az információkat nem pártpolitikai célokra használják-e. Ungár Péter emlékeztetett, hogy a Pegasus-ügy felvetette utóbbi opció lehetőségét. Völner Pál esetében pedig nagyon nehéz belátni, hogy van-e olyan része ennek az ügynek, melynek nincsenek nemzetbiztonsági vonatkozásai.