ellenzék;választás 2022;népszavazás;

2022-01-27 16:05:14

Nagyon szeretné az ellenzék, ha az országgyűlési választással egyszerre lehetne a Fudan Egyetemről is szavazni

Konszenzus mutatkozik abban a tekintetben, hogy a pártok lekéstek erről a lehetőségről.

Arra szólították fel az Egységben Magyarországért pártjai a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy ne húzza az időt a népszavazási aláírások ellenőrzésével, és írja ki április 3-ra a referendumot a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusáról és az álláskeresésről kapcsolatos kérdésben. Csütörtöki sajtótájékoztatójukon Varga István képviselőjelölt (DK) arról beszélt, „Orbán Viktor kormánya láthatóan megijedt” azt követően, hogy az elmúlt hetekben 235 ezer magyar ember 470 ezer aláírással támogatta az ellenzéki pártok népszavazási kezdeményezését. Úgy véli, a miniszterelnök megpróbálja semmibe venni az emberek akaratát, és meg akarja akadályozni, hogy - korrupt kormányának leváltása mellett - elmondhassák véleményüket az őket valóban foglalkoztató kérdésekben. A kormány demokratikus kötelessége, hogy lehetővé tegye a népszavazást április 3-án – hangoztatta a politikus, majd megjegyezte, azért döntöttek tavaly nyáron saját népszavazási kérdéseikről (az úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazásról - a szerk.), hogy eltereljék a figyelmet a Pegasus-botrányról.

A párbeszédes Gér Mihály úgy fogalmazott, „gondok vannak” az NVI háza táján, igazolniuk kellene, hogy nem felső nyomásra húzzák az időt. A politikus elképesztőnek tartja, hogy „míg Orbán, 13 miniszterével együtt, asztalnál pogácsázva eszement népszavazási kérdésekről dönt, addig az uralma alá tartozó hivatalokkal szabotálja 235 ezer ember aláírással kinyilvánított akaratát (...) a civileknek és aktivistáknak egy nap kellett a számoláshoz, itt, ebben a helyiségben, azonban az NVI-nek négy nap sem volt elegendő" - mondta Gér Mihály, aki szerint „széttrollkodják” ezt a kezdeményezést. Egyúttal azt követelte, hogy számolják össze a szavazatokat, és írják ki április 3-ra a népszavazást.

Korábban az Orbán-kormánytól meglehetősen távol álló Political Capital is úgy vélekedett, „száz százalék”, hogy nem lehet megtartani a két népszavazást egy időben. Mint lapunk is megírta, a szervezet tételesen levezette, miért lehetetlenség ez az állítás. Erre reagálva a főpolgármester azt mondta, ha van politikai akarat, akkor lehet egyszerre a két referendum. Tanult kollégáimnak azt javaslom, nézzék meg a népszavazási törvénynek azt a részét, hogy mi van akkor, ha már ki van írva egy országos népszavazás, de egy másik kérdés érkezik még, amit ugyanerre az időpontra ki lehetne írni – tett egy oldalvágást Karácsony Gergely.