Orbán-kormány;EBESZ-megfigyelők;választás 2022;

2022-02-07 19:29:01

Orbánék kérték a megfigyelőket a választásra

Már toborozzák az EBESZ-ellenőröket a választásra, és hiába Varga Judit aggodalma, a delegáció nem avatkozhat be a folyamatba.

Megkezdődött a választási megfigyelők toborzása az április 3-i magyarországi parlamenti választásra. A pályázóknak február 22-től kell rendelkezésre állniuk, és fel kell készülniük arra, hogy rövid időn belül a helyszínre utazzanak – olvasható az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) honlapján.

Mint beszámoltunk róla, az EBESZ-hez tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) teljes körű misszió kiküldését javasolja Magyarországra összesen 218 ellenőr részvételével. Közülük 18 foglalkozna a választási folyamat heteken át tartó országos szintű megfigyelésével, 200 pedig kifejezetten a szavazás nyomon követésével. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországot megelőzően csak Bulgária kapott ilyen nagyszabású választási megfigyelésre szóló ajánlást a hivataltól. (A teljes körű misszió abban különbözik a korlátozottól, hogy helyet kap benne viszonylag sok olyan ellenőr is, aki a szavazás napján figyeli a választási eljárásokat).

Az EBESZ tagországainak fogadniuk kell a nemzetközi szervezet választási megfigyelőit, mivel az 1990-es Koppenhágai Nyilatkozat aláírásával kötelezettséget vállaltak erre. Ezért elvileg nincs szükség hivatalos meghívásra, de az a bevett gyakorlat, hogy a részes államok időben írásbeli meghívást küldenek az ODIHR-nak, hogy megerősítsék a kötelezettségvállalásaikat. A magyar kormány január 22-én küldte el a felkérést a varsói székhelyű hivatalnak, egy nappal azután, hogy a szükségleteket felmérő hivatalos ODIHR delegáció befejezte budapesti látogatását.

A hosszú és rövid távú megfigyelést végző ellenőröket az EBESZ tagállamai küldik a misszióba. Annak érdekében, hogy a kontingens tükrözze a földrajzi sokféleséget - és néhány főváros ne “sajátíthassa ki” a delegációt - minden tagország a kért megbízások teljes számának legfeljebb tíz százalékát menesztheti a küldöttségbe. Ezen túlmenően figyelnek arra is, hogy azoknak az államoknak a polgárai is részt vehessenek a kiküldetésekben, amelyek általában tartózkodnak ettől.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook, majd Twitter-oldalán úgy reagált a megfigyelő csoport kiküldéséről szóló döntésre, hogy az EBESZ munkatársai “egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd a szemtanúi, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba”.

A szervezet dokumentumaiból azonban egyértelműen kitűnik, hogy a beavatkozás szigorúan tilos. Minden megfigyelőnek alá kell írnia a magatartási kódexet, amikor megkapja az akkreditációját. Ez előírja, hogy függetlenül és pártatlanul kell tevékenykedniük, szerepük a megfigyelésre és a jelentéstételre korlátozódik. Nem jogosultak rá, hogy bárkit utasítsanak, segítsenek vagy bármilyen módon beavatkozzanak a választási folyamatba. A kódex betartása kötelező, megsértése az akkreditáció azonnali visszavonásához vezet.

“Választási megfigyelésünknek nem az a célja, hogy bíráljuk azokat az országokat, amelyek nem tartanak teljes mértékben demokratikus választásokat, vagy hogy dicsérjük azokat, amelyek teljesítik vállalásaikat, hanem az, hogy segítsük a választási folyamat tökéletesítését a polgárok javára”, fogalmazott lapunknak Katya Andrusz, az ODIHR szóvivője.