választás 2022;EBESZ;Magyarország;megfigyelők;

2022-02-23 07:36:00

Magyarországra jönnek az EBESZ választási megfigyelői, holnap kezdik a munkát

Holnap kezdi meg munkáját Magyarországon a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelési missziója — tudta meg a Népszava. A nemzetközi szervezet korábban úgy határozott, hogy teljes körű, azaz nagy létszámú és a szavazás napján is alapos ellenőrzést végző megfigyelési missziót küld hazánkba. A döntés végrehajtása attól függ, hogy sikerül-e összetoborozni a 218 megfigyelőt.

A héten a missziónak a delegációvezetőből és a szakértőkből álló 14 fős központi csoportja érkezik Budapestre. Őket az EBESZ-hez tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala nyílt pályázaton választotta ki képzettségük és tapasztalatuk alapján, ügyelve a nemzetiségek és a nemek arányára. Valamennyien szakértők és elemzők, akik a választásokkal kapcsolatos politikai, jogi és médiakörnyezetet vizsgálják.

Várhatóan a jövő héten jön Magyarországra az a 18 ellenőr, akik heteken át a választás folyamatát, a kampányt fogják figyelemmel kísérni. Értesülésünk szerint a kifejezetten a szavazást monitorozó 200 megfigyelő toborzása még zajlik, a kontingens néhány nappal április 3-ika előtt fog megérkezni. A 218 szakembert az EBESZ résztvevő államai küldik a választási megfigyelési misszióba.

Európai választási megfigyelők és magyar civil szervezetek kedden felhívást tettek közzé, amelyben felszólítják az EU országok kormányait, hogy küldjenek választási megfigyelőket a magyarországi választásra. Mint írják, az uniós tagállamoknak határozottan ki kell állniuk a demokratikus normák mellett, lehetővé téve az EBESZ számára, hogy teljes mértékben betölthesse megbízatását.