Oroszország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;V4 országok;

Amíg a V4 keményen elítélte Ukrajna megtámadását, addig Magyarország visszafogott, Orbán Viktor hallgat

A térség országainak vezetői egytől egyig keményen elítélték az orosz támadást Ukrajna ellen. A magyar külügyminiszter visszafogottabban nyilatkozott, annyit közölt, Magyarország kiáll Ukrajna mellett. Orbán Viktor egyelőre nem szólalt meg.

Egytől egyig, rendkívül keményen ítélték el a térség államai, így a V4 vezetői, illetve Ausztria Ukrajna megtámadását.

Petr Fiala cseh miniszterelnök kijelentette: „Oroszország ukrajnai inváziója egy független állam elleni teljesen indokolatlan agresszió, amelyet az Európai Unió és a NATO nem hagyhat válasz nélkül”. A cseh kormányfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését és hozzátette, részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén Brüsszelben. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter is határozottan elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Jana Černochová védelmi miniszter szerinte Oroszország megsértette a nemzetközi jogot. „Ezen még a Kreml által gyártott legnagyobb számú hazugság sem fog változtatni. Ez nem a a nácítlanításról, a demilitarizációról vagy egy békefenntartó misszióról szól, Putyin úgy viselkedett, mint egy vakmerő bandita. Összehívom a védelmi minisztérium munkatársait” - írta a Seznap Zprávy portáljának.

Vit Rakusan belügyminiszter megismételte, hogy Ukrajna egyértelmű támogatást élvez a Cseh Köztársaság részéről, hazája – mint mondta – kész aktívan segíteni, különösen a humanitárius területeken.

Andrej Babiš volt miniszterelnök is határozottan elítélte a támadást. „Szeretném kifejezni egyértelmű támogatásomat az ukránok, államuk, kormányuk és függetlenségük iránt. A NATO-t meg kell erősíteni, Európának pedig az eddiginél nagyságrendekkel komolyabban kell vennie a védelmet és a biztonságot” - írta Babiš a Seznam Zprávynak.

Zuzana Čaputová szlovák államfő határozottan elítélte az orosz agressziót, és szolidaritásáról, valamint támogatásáról biztosította Ukrajnát. A Facebookon ezt írta: „Néhány órával ezelőtt Oroszország megszállta Ukrajnát, és katonai inváziót indított. Az orosz fegyveres erők Kelet-Ukrajna többi részét is sújtották. Illúziónak bizonyult azoknak a reménye, akik azt hitték, hogy Oroszország megelégszik Donyeck és Luhanszk régió egy részének katonai megszállásával. Határozottan elítélem Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját. Teljes támogatásomat és szolidaritásomat fejezem ki továbbá az ukrán néppel, valamint az ország vezetésével és Zelenszkij elnökkel.”

Hasonló nyilatkozatot fogalmazott meg Eduard Heger miniszterelnök, aki szintén elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást. „A világ más lesz, mint volt. Ez indokolatlan barbár cselekedet Oroszország részéről, a nemzetközi jog durva megsértése. Az orosz imperializmus a maga agresszív, militáns formájában ismét életre kelt a szemünk előtt” – fejtette ki. A miniszterelnök szerint Oroszország megtámadta a gyengébbet, amelyiknek egyetlen bűne az volt, hogy békésen akart élni, ahogyan azt más szuverén nemzetek kívánják, és minden áldozat Vlagyimir Putyin és kormánya számlájára írandó.

A Szlovák Köztársaság a szenvedő ukrán nép mellett áll. A Szlovák Köztársaság kormánya a NATO és az Európai Unió szövetségeseivel együttműködve segítséget nyújt Ukrajnának az orosz agresszorral szembeni önvédelemben, és kiáll a harcok beszüntetése mellett. A béketeremtés abszolút prioritás – hangoztatta a szlovák kormányfő. Boris Kollár, a pozsonyi parlament elnöke határozottan elítélte az Orosz Föderáció katonai agresszióját. A lépést elfogadhatatlannak, indokolatlannak és példátlannak nevezte. „Ez a nemzetközi jog durva megsértése és szomszédunk területi integritásának megsértése” – fejtette ki.

Szintén határozottan és keményen ítélte el a támadást Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. „Azonnali választ kell adnunk Oroszország Ukrajna elleni bűnös agressziójára” – jelentette ki.

Európának és a szabad világnak meg kell állítania Putyint. Az Európai Tanács mai ülésén a lehető legszigorúbb szankciókat kell jóváhagyni

 – tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Andrzej Duda elnök így reagált a Twitteren. „A nemzetközi közösség erőfeszítései ellenére Ukrajna brutális és indokolatlan orosz támadás áldozatává vált. Együtt dolgozunk NATO- és uniós szövetségeseinkkel, együtt fogunk válaszolni az orosz brutális agresszióra, nem hagyjuk támogatás nélkül Ukrajnát” – olvasható a lengyel elnök bejegyzésében.

Karl Nehammer osztrák kancellár szintén elítélte az orosz támadást. „Az elmúlt néhány órában az Orosz Föderáció ismét a nemzetközi jog durva megsértését követte el, amit mélységesen elutasítunk és egyértelműen elítélünk” – áll a közleményben.

„Ausztria fenntartás nélküli szolidaritását fejezi ki Ukrajnának. Gondolataink ezekben a nehéz órákban Ukrajna népével vannak.” Egyértelmű, hogy "ez az Ukrajna területi integritása és szuverenitása elleni újabb támadás nem marad válasz nélkül” 

– tette hozzá Nehammer. Már beszélt Charles Michel uniós tanácsi elnökkel és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, fejtette ki a kormányfő.

És hogy mi a helyzet a magyar kormány vezető politikusaival? A magyar miniszterelnök, a térség kormányfőivel szemben, egyelőre nem mondott semmit. Szijjártó Péter külügyminiszter videoüzenete pedig a többi állam- és kormányfőhöz képest igen visszafogottnak mondható. A legrosszabb forgatókönyv következett be az orosz-ukrán konfliktusban, a háború – közölte rendkívüli videóüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, még a legerősebb államok diplomáciai erőfeszítései sem tudták ennek elejét venni. Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása, szuverenitása mellett – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy minden, a koordinált válaszra vonatkozó egyeztetésben részt veszünk.

A legfontosabb a magyar emberek biztonságának garantálása – ismételte meg kora reggeli üzenetét.