Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;Donyecki Népköztársaság;Oroszország;

2022-02-24 06:10:00

Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen

A második világháború óta - a kilencvenes évekbeli délszláv válság mellett - a legsúlyosabb legdrámaibb és legtöbb emberéletet követelő fegyveres viszály bontakozik ki tőlünk keletre, miután Vlagyimir Putyin elnök, megannyi korábbi tagadás ellenére háborút indított Ukrajna ellen.

Az orosz elnök magyar idő szerint hajnali négy óra előtt jelentette be, hogy „katonai műveletet” indít a Donyec-medencében. Mint mondta, „nem foglalják el” Ukrajnát, de az a cél, hogy „megtisztítsák a náciktól” és – úgymond – „demilitarizálják” az országot.

A bejelentésre aközben  került sor, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsában még zajlott a vita Ukrajnáról, s António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felszólította az orosz elnököt, ne támadja meg Ukrajnát. Vlagyimir Putyin a televíziós beszédben felszólította az ukrán katonákat, tegyék le a fegyvert és „térjenek haza” otthonukba. Egyúttal azt is állította, miszerint az „igazság és az igazságosság” Oroszország mellett van. Sajátságos módon nem kevesebbet állított, miszerint az orosz manőver „önvédelemből” történik. Az összetűzéseket „elkerülhetetlennek” nevezte.

Az orosz hadsereg több oldalról, északról, Belarusz felől, keletről, Oroszországból, valamint délről, a Krím felől intézett támadást az ország ellen. Szó sincs arról, hogy csak egy régiót érintene a támadás, egy sor városban – így Kijevben, Harkivban, Kramatorszkban, Odesszában és Mariupolban – lehetett hallani becsapódó rakéták zaját. A CNN tudósítója több detonációról számolt be a fővárosban. Feltételezések szerint az orosz hadsereg célja, hogy átvegye az irányítást a kijevi repülőtér felett, így könnyebben hajthat végre egy puccsot a jelenlegi, Volodimir Zelenszkij elnök által fémjelzett vezetéssel szemben.

Az ukrán légvédelem aktív ellenállást próbál tanúsítani, de nagyon nehéz dolga van a hatalmas túlerővel szemben. Állítólag két Bayraktar TB2 típusú drónt semmisítettek meg az orosz légvédelmi rendszerek a harkivi fronton.

Joe Biden amerikai elnök közölte, az egész világ Ukrajna népével van. – Vlagyimir Putyin elnök egy előre megfontolt háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséget és emberi szenvedést fog okozni – jelentette ki.

Joe Biden azt mondja, csütörtökön beszédet intéz az amerikaiakhoz arról, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie Oroszországnak. Mint mondta, hogy a Fehér Házból figyeli a helyzetet, és reggel találkozik a G7 országainak a vezetőivel, mielőtt „további következményeket” jelentene be Oroszország számára.

Joe Biden szerint a NATO-szövetségesek részéről „erős, egységes válaszlépés" lesz, amely elrettent minden, a tagok elleni agressziótól.

Az orosz hadsereg azt reméli, hogy gyors áttörést sikerül elérnie, s hamar összeomlik az ukrán védelem. Egy elhúzódó válság azonban Oroszország számára is óriási veszélyt jelent.

Egy felmérés szerint az oroszok többsége ellenzi, hogy a Kreml katonai erővel egyesítse Oroszországot és Ukrajnát. 43 százalék tartja ezt elítélendőnek és 36 százalék támogatja. Az ukránok esetében 73 és 13 százalékos ez az arány. Arra a kérdésre, egyesüljenek-e, az oroszok 54 százaléka válaszolt nemmel, 34 százalék igennel. Az ukránoknál 85, illetve 9 százalék az arány.