Orbán Viktor;Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;

2022-02-24 14:08:00

Megszólalt Orbán Viktor is: Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia

A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán reagált némi fáziskéséssel az Ukrajna elleni hajnali orosz támadásra.

EU-s és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését - közölte Orbán Viktor abban a videóban, amely csütörtök délután 1 órakor jelent meg  Facebookon.

Ma este vésztanácskozást fognak tartani Brüsszelben - tette hozzá -, majd azzal folytatta, hogy szerinte az európai egység fenntartható lesz, és közös lépésre szánhatják el magukat.

Ezt azzal indokolta, hogy a legfontosabb a magyar emberek biztonsága. Ezért Magyarország nem telepít sem katonákat, sem katonai eszközöket Ukrajnába, humanitárius segítséget viszont természetesen nyújt.  

Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében, arra kell számítani, hogy mai támadást követően megnő a Magyarországra érkező, feltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma, de képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy „a baloldal” javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, illetve a rezsicsökkentést, de konkrétumokat nem említett.

Este Brüsszelből jelentkezik.