Oroszország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;

Orbán: a neheze még hátra van

A miniszterelnök megjegyezte, nem sikerült a békemisszió. 

„A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be még Kárpátaljára. Itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik a háború, lesznek itt is komoly katonai cselekmények, és fel kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi határátkelőhelynél adott nyilatkozatában az atv.hu beszámolója szerint.

A kormányfő úgy látja, hogy a határon a segítőkészség és a szervezettség átlendíti az ideérkezőket a nehezén. Beszélt a határőrökkel és a rendőrökkel is, azt mondta, ahhoz képest, hogy mennyire komoly, háborús, nehéz a helyzet, minden szervezetten, rendezetten, nyugodt tempóban zajlik. Hozzátette, hogy beengednek mindenkit, olyanokat is látott, akinek nincsen úti okmánya. Azonban nem szabad, hogy ez túlzottan optimistává tegyen bennünket – folytatta a miniszterelnök, mert a neheze még hátra van. 

Orbán Viktor azt hangoztatta, számunkra a legfontosabb, hogy segítsük azokat, akik idejönnek, másrészről viszont nem szabad belevonódnunk a harcba. Megjegyezte, inkább a jövő héten lesz szükség erősebb lélekjelenlétre. Az RTL Klub kérdésére - miszerint hogyan értékeli a Putyinnal való találkozóját, melyet korábban békemissziónak nevezett - azt mondta,

az elmúlt tíz napban több európai vezető is tett erőfeszítéseket, a német kancellár és a francia elnök is ott járt. Mindent megtettek, ami emberileg lehetséges volt annak érdekében, hogy elkerüljék azt, ami bekövetkezett - mondta. Kijelentette, sikertelennek bizonyult a békemisszió, az unió minden erőfeszítése sikertelen volt.

Most azonban arra kell törekedni, hogy vissza tudjanak térni a békéhez. A miniszterelnök dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország lenne az egyetlen, aki ellenzi az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárását. Azt kérte az újságíróktól, hogy arra készüljenek fel, hogy a háborúban a dezinformáció általános. „Magyarország a csütörtöki csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit” – fogalmazott Orbán Viktor.