Fidesz;közmédia;MTVA;orosz propagandatevékenység;Egységben Magyarországért;

2022-03-02 14:27:00

Az ellenzék szerint elég volt az orosz propagandából, az MTVA vezetőinek menniük kell!

Az Egységben Magyarországért politikusai szerint a közmédia álhíreinek fő célja az orbáni pálfordulás elfedése volt.

Függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában – követelte az Egységben Magyarországért szerdai sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök kétarcúságát jól jellemzi, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának első napjaiban a Fidesz-közeli média, beleértve az MTVA-t, „nagy orosz sikereket” jósolt, most – miután kiderült, Orbán sem függetlenítheti magát például a NATO-tól – a pálfordulást magyarázzák.

Kunhalmi közölte, hogy az ellenzék azért hívta fel az EBESZ Magyarországi delegációját a valótlan propagandára, mert az az áprilisi választásokat is befolyásolhatja. Hangsúlyozta, hogy a közmédia az ellenzéki politikusok tisztességes bemutatására helyett hazugságokat terjeszt. Felidézte, hogy Márki-Zay Péterről azt állították, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, pedig ez nettó hazugság volt. Mint ahogy – húzta alá – a rezsicsökkentés, a tizenharmadik havi nyugdíj elvételének, az egészségügy privatizációjának vádja sem igaz. Utóbbiról megjegyezte, a Fidesz kivonta onnan a pénzeket, az ellenzék pedig éppenhogy pénzt tenne oda.

Szerinte az MTVA folyamatosan a Kreml üzeneteit tolmácsolja, de az MTVA korábbi gyakorlatával is szembe mentek, amikor a magyar közévé kritikátlanul átvette a orosz propagandát. Mint mondta, a pártállami időket idézte az is, hogy a Médiatanács vizsgálatot ígérve, az ellenzék felvetéseit ítélte el. Ezt visszautasítják, független vizsgálatot, az orosz propaganda felfüggesztését követelik a hátralévő egy hónapra, de hozzátette: április után ők megteremtik a valóban független közmédiát.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője szerint „a magyar állam képviselői eltűntek” a háború kitörése után, az M1 „magára volt hagyva, nem volt parancs, és az UFO-hívő és szélhámos biztonságpolitikai szakértőktől kezdve a rákosista propagandistáig bárki megszólalhatott.

Hozzátette, orosz parancsra nevezték a közmédiában katonai műveletnek a háborút, és Magyarországot az oroszok információs hadterévé tették. Tompos Márton szerint „a Fidesz propagandaosztálya, - gépezete hadban áll az oroszok oldalán”, és felszólítják Rogán Antalt, állítsák ezt le, de legalább is hagyjanak fel az álhírek terjesztésével.

Szabó Rebeka a Párbeszéd zuglói alpolgármestere úgy vélekedett, hogy magyar közmédiumok azzal, hogy a putyini háborús propaganda részeként folyamatosan álhíreket gyártanak, Magyarország biztonságát is veszélyeztetik. Szerint most megpróbálják elfedni Orbán Viktor a „Brüsszel ellenség, Keletre kell húzni” jelszavakkal jellemzett keleti politikáját, azt hogy a kormányfő az orosz érdekeknek kiszolgáltatta hazánkat. Mindez ennek a kudarcos 12 évnek a lefedésére szolgál. Leszögezte:

Szabó Rebeka végezetül megígérte, hogy az Egységben Magyarországért április után kisebb olcsóbb, valódi közszolgálati médiát, pártfüggetlen állami hírügynökséget és médiafelügylegyetet hoz létre, a Kesmát, fideszes médiumokat szigorú ellenőrzés alá vonják, felszámolják az állami hírmonopóliumot, átláthatóvá teszik a rendszert.