egészségügy;Magyarország;maszk;járvány;korlátozások;lazítás;

Nem múlt el a járványveszély, van, ahol a lazítás ellenére is ajánlják a maszkot

Ukrajnában mindössze 35 százalékos az átoltottság, s amíg onnan ilyen nagy tömegben jönnek az emberek, továbbra is komoly veszélyt jelent a koronavírus.

 Bár a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint mától már nem kötelező a maszk használata az egészségügyi intézményekben sem, az általunk megkérdezett féltucatnyi intézményvezető javasolni fogja annak viselését.

Ezt azzal indokolták, hogy továbbra sem szűnt meg a járványveszély. Egy Pest megyei település szakrendelőjének vezetője azt mondta: náluk már el is készültek azok a plakátok, amelyeken kifejezetten ajánlják az intézménybe belépőknek, hogy viseljék az arcot, orrot elfedő maszkokat.

Egy nagy megyei kórház igazgatója lapunknak azt is hozzátette: Ukrajnában mindössze 35 százalékos az átoltottság, s amíg onnan ilyen nagy tömegben jönnek az emberek, továbbra is komoly veszélyt jelent a koronavírus.

Megjegyezte azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében még mindig erős a járvány. De országosan is még mindig napi 3-4 ezer új fertőzöttet regisztrálnak, és a kórházakban is több ezer koronavírusos beteget ápolnak.

Pénteken éjszaka jelentek meg a Magyar Közlönyben az új járványszabályok, amelyek lényegében minden korlátozást feloldottak. Azt a hvg.hu szúrta ki, hogy a közlönyben leírtak és a másfél nappal korábbi kormányszóvivői tájékoztatón elmondottak között van némi ellentmondás. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanis csütörtökön azt jelentette be, hogy a kormány lazít a szabályokon és így hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés, kivéve a kórházakat és az egészségügyi intézményeket. A közlöny szerint viszont már ezeken a helyeken sem kötelező az arc eltakarása.

További könnyítés, hogy e hét elejétől a korábban védettségi igazolványhoz kötött rendezvényeken sem kérhetnek senkitől védettségi igazolást, a munkáltatók pedig nem szabhatják a munkavégzés feltételéül az oltást. Kivéve az egészségügyi és a szociális, valamint a honvédelemben dolgozókat, nekik továbbra is kötelező a vakcina felvétele.

Azon munkáltatók, amelyek korábban fizetés-, illetve illetmény nélküli szabadságra küldték oltatlan munkatársaikat, a kormányrendelet szerint haladéktalanul értesíteniük kell őket arról, hogy mikor vehetik fel ismét a munkát. A lazító intézkedések szerint a fogorvosi kezelések is járványügyi korlátozások nélkül végezhetők. Azaz már itt sem kérhető az ellátás feltételeként sem a védettségi igazolvány, sem annak hiányában a negatív PCR-teszt.