EBESZ;megfigyelők;választás 2022;

2022-03-26 06:15:00

Jön még 300 EBESZ-ellenőr, Magyarország olyan mélyre süllyedt, amilyenre az EU-ban eddig csak egyszer volt példa

Összejött a szükséges létszám, így teljes körű lesz a nemzetközi választási megfigyelési misszió Magyarországon. 

Összegyűlt a megfelelő számú választási megfigyelő, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) a döntésének megfelelően teljes körű nemzetközi választási megfigyelési missziót küldhet az április 3-iki magyarországi választásra.

A Népszava értesülése szerint ennek keretében jövő szerdán és csütörtökön 190 rövidtávú megfigyelő érkezik hazánkba, akiknek az lesz a feladata, hogy a szavazás napján ellenőrizzék, a nemzetközi szabályok szerint zajlik-e a vasárnapi választás.

Az ODIHR február elején úgy határozott, hogy Magyarországra teljes körű missziót javasol, ami az Európai Unió tagállamai közül eddig csak Bulgáriával történt meg. A teljes körű misszió abban különbözik a korlátozottól, hogy jóval nagyobb létszámú, mert a tagjai nem csak a választások általános körülményeit vizsgálják, hanem a szavazás konkrét lebonyolítását is.

A nemzetközi szervezet azt kérte, hogy a magyarországi küldöttség 18 hosszútávú és 200 rövidtávú megfigyelőből álljon, a koordinációt végző központi szakértői csoport létszámán felül. A döntés végrehajtása mostanáig attól függött, hogy sikerül-e elegendő számú, a szavazás napján bevethető választási ellenőrt verbuválni.

A központi szakértői csoport február vége, a hosszútávú megfigyelők pedig március eleje óta Magyarországon tartózkodnak, hogy a választás körülményeiről tájékozódjanak. Nemrég közzétették első időközi jelentésüket, amelyről a Népszava is beszámolt. A kanadai Jillian Strik által vezetett misszió nem a saját véleményét, hanem az általa megkérdezettek álláspontját rögzítette a beszámolóban, amely számos ponton rámutatott a voksolás egyenlőtlen feltételeire.

A profinak számító EBESZ ellenőrök mellett, a szervezet Parlamenti Közgyűlése is küld egy több mint 100 fős delegációt a magyarországi választásokra a következő napokban. Általános gyakorlat, hogy politikusok is csatlakoznak a szervezet választási megfigyelési csapatához. A küldöttség tagjai az EBESZ tagállamainak parlamenti képviselői, akik szintén a szavazás menetét fogják figyelemmel kísérni, szorosan együttműködve az ODIHR missziójával.

Nat Parry, a Parlamenti Közgyűlés szóvivője lapunknak azt mondta, a delegáció nagy létszámúnak számít, de nem szokatlanul nagynak.

A parlamenti megfigyelési misszió vezetője Kari Henriksen norvég szociáldemokrata képviselő. A közelgő parlamenti választások fontos lehetőséget jelentenek a magyar nép számára, hogy kifejezhesse az akaratát, és hogy az ország demonstrálja elkötelezettségét a szabad és demokratikus választások mellett, összhangban nemzetközi kötelezettségvállalásaival – idézte Henriksent a misszió megalakulásáról beszámoló sajtóközlemény.