választás;ellenzék;vereség;Tordai Bence;

Tordai Bence a háborúra fogja az ellenzék vereségét

A politikus kijelentette, ha négy vagy nyolc évvel ezelőtt lett volna összefogás, akkor leválthatták volna a kormányt. 

„Nagyon sajnálom. Több millió embernek okoztunk csalódást, közte saját magunknak is. Az egyetlen mentségünk az, hogy a legjobb szándékkal és teljes erőbedobással csináltuk azt, amit. De nyilván elkövettünk kollektíve egy csomó hibát” - mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Párbeszéd újonnan megválasztott országgyűlési képviselője.

Tordai Bence kifejtette, lehetett volna a kampány sokkal jobb, viszont nem ezen múlt. 

„Ha kihozzuk a maximumot ebből ez most akkor se lett volna meg. Egyszerűen szembejött a történelem (...) meg a Fidesz propaganda-gépezete”

- magyarázta a vereség okát, utalva Ukrajna orosz megszállására.

Erre szerinte nem lehetet felkészülni, viszont onnantól kezdve, hogy kitört a háború „és Orbánék megtalálták azt az egyetlen, de nagyon beütő, de nagyon hazug üzenetet, hogy ők garantálnák a békét, mi pedig a háborúba vinnénk az országot, ez a hamis propaganda azzal, hogy körülbelül tízszeres felületen jött szembe az emberekkel, a bizonytalanoknál az utolsó hétre beért.”

Ez olyan elemi erő volt, „amivel nem tudtunk semmit szembeszegezni”. Kifogásolta azt is, hogy a választás előtti utolsó napon részt vettek egy háborúellenes tüntetésen, amit állami média pedig háborúpárti rendezvénynek titulált. Úgy véli, van több százezer ember, aki az aktuális hangulatára hallgatva az utolsó pillanatban dönti el, hová szavaz. Ha hozzájuk az jutott el, hogy az ellenzék a háború pártján áll, úgy egyszerűen nem lehet. 

Tordai Bence kijelentette, ha négy vagy nyolc évvel ezelőtt lett volna összefogás, akkor nyert volna az ellenzék. „Nagyon méltatlannak és nagyon nem bajtársiasnak kezdem érezni, amikor egy-egy szereplőre, egy-egy politikai vezetőre próbálják mások rátolni ennek a felelősségét” - fogalmazott, noha konkrét neveket nem mondott, kikre gondolt. Azt hangoztatta, sokkal nagyobb a baj annál, hogy bűnbakot keressenek, miközben vigyázni kell a hatpárti szövetségre.