Karácsony Gergely;Dobrev Klára;választás 2022;

Karácsony Gergely: azért léptem vissza az előválasztáson, hogy ne Dobrev Klára nyerjen

A Párbeszéd politikusa több kritikát is megfogalmazott, melyet az ellenzék rosszul csinált a kampányban. 

„Két hibát követhetünk el: az egyik, ha nem teszünk föl kellemetlen kérdéseket is, a másik, ha ezekre a kérdésekre nagyon leegyszerűsítő választ akarunk adni. Az eredmény olyan mértékben maradt el a várakozásainktól, hogy azt biztosan nem lehet csak és kizárólag a kampány legfontosabb szereplőjének a nyakába varrni. Bonyolultabb a magyarázat ennél” - mondta el a Blikknek adott interjújában a főpolgármester. Karácsony Gergelyt a választási eredményekről kérdezte a lap.

Úgy véli, nem vidék-Budapest ellentét van. Ő maga jobban szerette volna, ha az ellenzék kampánya a szociális válság megoldását érintő javaslatokról szól, ehhez képest a fő üzenet az volt, „mi nem vagyunk a Fidesz. Ez nem volt elég. Valamilyen pozitív ígéret talán fontosabb lett volna.” A legközvetlenebb okot abban látja, hogy a Jobbik-szavazók nem támogatták az ellenzéket. Utóbbiért nem csak a párt vezetői a felelősek, „mi közösen valamit rosszul csináltunk.” 

Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, nem bánta-e meg, hogy visszalépett az előválasztáson.

„Azért léptem vissza az előválasztáson, mert ha ezt nem teszem meg, egyértelmű, hogy Dobrev Klára lett volna az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Mivel a Fidesz láthatóan arra készült, hogy Gyurcsánnyal azonosítsa a teljes ellenzéket, azt gondoltam, Márki-Zay Péternek több esélye van megszólítani a bizonytalan szavazókat. Nem látjuk azt a forgatókönyvet, ami nem valósult meg, így azt sem tudjuk, jobban működött volna-e”

- fogalmazott.

Karácsony Gergely hozzátette, lehetetlen a mai helyzetben eldönteni, melyik út vezet közelebb a 2026-os parlamenti győzelemig. Ugyanakkor az ellenzéki pártoknak véleménye szerint együtt kellene maradnia. Nem adott egyértelmű választ arra, lesz-e helye ebben a közös munkában Márki-Zay Péternek. Mint mondta, „én a magam részéről senki előtt nem csuknám be az ajtót.”