Kúria;elutasítás;jogerős végeredmény;Mi Hazánk Mozgalom;választás 2022;

2022-04-16 16:29:00

Elutasította a Kúria a Mi Hazánk keresetét, jogerős a választási eredmény

Jelképes volt a jogorvoslati lehetőség: minden eldőlt akkor, amikor a részeredmények jogerőssé váltak.

Jogerőssé vált az április 3-ai országgyűlési választás eredménye, miután a Kúria szombaton az országos listás eredményt megállapító határozat ellen a Mi Hazánk Mozgalom jogorvoslati kérelmet is elutasította. Az egyéni választókerületek eredményei már április 12-re mindenhol jogerőssé váltak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) országos listás eredményt megállapító csütörtöki határozatát, ahogy arról lapunk is beszámolt, a Mi Hazánk támadta meg, a törvény adta egy napon belül. A levélszavazatok újraszámolásának kérését a Kúria azonban a következő indokkal utasította el:

A Mi Hazánknak az NVB-határozat megváltoztatására irányuló kérelmét is elutasította a Kúria, azzal, hogy a kérelemben ugyan a Nemzeti Választási Iroda (NVI) eljárásának jogsértését kifogásolták, azonban a választási eljárási törvény önálló jogorvoslati eszközt tartalmaz, amit kérelmező nem merített ki. S mivel – indokolták – az NVI és az NVB eljárása és az elkülönült jogorvoslati eszközök nem moshatók össze, emiatt a Kúria nem is vizsgálhatta az NVI tevékenységére vonatkozó kérelmezői előadás megalapozottságát.