Orbán-kormány;Marine Le Pen;MKB Bank;Janez Jansa;

Hiába a Fideszhez kötődő kölcsön, illetve médiahátszél, az Orbán Viktorral szimpatizáló Le Pen és Jansa is megbukott hazája választásán

Bár magyar kormánypárthoz kötődő milliárdokból is kampányolt Marine Le Pen illetve Janez Jansa, vasárnap az Orbán Viktorral szimpatizáló francia és szlovén aspiráns is megbukott hazája választásán. Mint arról korábban a francia sajtó nyomán beszámoltunk, a Fidesz gazdasági hátországához kötődő, mára Bankholding ernyő alatt a Budapest Bankkal összevont MKB egyelőre tisztázatlan okokból 10,4 millió eurós hitelt folyósított Marine Le Pen elnöki kampányához. Az ügyben megkerestük a Bankholdingot, hogy miért döntöttek a kölcsön mellett, de a pénzintézet banktitokra hivatkozva nem nyilatkozott erről.

Korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta: szerinte „egyetlen EU-s banknak sem lenne rossz üzlet egy ilyen hitel”, mivel a francia állam visszatéríti a kampányköltségeket. Egészen pontosan jelenleg a kampányplafon 90 százalékát. Csakhogy túl azon, hogy a Telex információja szerint az MKB belső szabályzata nem engedte volna meg, hogy szélsőséges politikai erőket finanszírozzon a bank, Marine Le Pennek más hitele is van, és rossz adósnak is számít. 2017-ban egy orosz hátterű pénzintézet finanszírozta a putyinista Le Pen pártjának kampányát, aki végül nem fizette vissza időben a hitelt.

Biztosan elbukott pénz viszont, amit az Orbán-kabinettel közeli kapcsolatban álló üzletemberek öltek bele az a szlovén Janez Jansa pártjába és médiájába. A szlovén Necenzurirano nevű lap szerint 2017 től mintegy 12 millió euró érkezett Magyarországról Szlovéniába a Szlovén Demokrata Párt (SDS) finanszírozására, de további vaskos eurómilliókat adtak hirdetés formájában az SDS pártmédiájába, a feladók pedig jobbára Orbán Viktor, illetve Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki stratégiai tanácsadó és Rogán Antal propagandaminiszter köreiből érkeztek. Az ügyben Szlovéniában parlamenti vizsgálóbizottság indult és feljelentés is született. Megkérdeztük a kormányzatot, hogy ebben az esetben nem gondolják-e, hogy a magyar kormányzat bele akart szólni két másik ország belpolitikájába, de a Kormányzati Tájékoztatási Központ csak annyit válaszolt, hogy „az MKB bank magántulajdon. A kormány nem szól és nem is szólhat bele a bankok hitelezési gyakorlatába.”