Tungsram;tömeges elbocsátás;Újpest;

2022-05-03 17:13:00

Ezer munkahelyet ajánl fel a főváros azoknak, akiket a Tungsram év végéig bocsát el budapesti gyárából

Ezen kívül állásbörzét és munkaerőpiaci segítséget is ígérnek az elbocsátandó dolgozóknak.

Ezer álláshelyet ajánl fel a Főváros annak a 400 embernek, akit a Tungsram az év végéig bocsát el budapesti gyárából. Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelentette be egy keddi, újpesti sajtótájékoztatón.

Az eseményre azután került sor, hogy Déri Tibor a IV. kerület momentumos polgármestere egyeztetést folytatott a Tungsram Csoport igazgatójával, Jörg Bauerral, Sallai Gáborral, a Tungsram dolgozók független szakszervezetének vezetőjével, valamint Varju László (DK), Barkóczi Balázs (DK) és Kanász- Nagy Máté (LMP) országgyűlési képviselőkkel. Déri szerint hívták Észak-Pest negyedik, fideszes képviselőjét is, de Zsigmond Barna Pál nem élt a lehetőséggel.

Kiss Ambrus kérdésre válaszolva elmondta, az ezer munkahely a fővárosi cégeknél lévő betöltetlen álláshelyekből jön össze, egyebek közt a BKV-nál, a Vízműveknél és a Gyógyfürdőknél. Kiss szerint nem jelent jelentős többletkiadást az új munkavállalók felvétele, mert elmondása szerint ezeket a munkákat most is el kell végezni, így jelenleg túlórákat fizetnek ezek a vállaltok.

Ezen kívül állásbörzét és munkaerőpiaci segítséget is ígérnek az elbocsátandó dolgozóknak, utóbbit olyanoknak, akik évtizedek óta a Tungsramnál dolgoznak, ezért számukra nehézséget okozhat az álláskeresés, önéletrajz írás.

A sajtótájékoztatón a három ellenzéki országgyűlési képviselő sürgette a kormányt, hogy gondoskodjon az elbocsátottakról, Varju László pedig korábban már ezirányú kérdéssel is fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, választ azonban a kormányváltásra hivatkozva nem kapott.

Április 26-án jelentette be a Tungsram Csoport, hogy öt hazai gyárából év végéig elbocsát 1600, főként a hagyományos izzók gyártásában részt vevő, illetve irodai dolgozót. A cég közleménye szerint a leépítéssel és átszervezéssel a megmaradó üzletágakban 1500 munkahelyet tudnak megtartani.

A Tungsram vezetése minden jel szerint hónapok óta készült a nagyarányú leépítésre, idén februárban a munkavállalókat elbocsátás esetén hátrányosabban érintő módon változtatta meg a kollektív szerződést. Ezt a szakszervezetek nem fogadták el, de sokra nem mentek vele, a Tungsram a kirúgottakat a korábbi nagyvonalúbb feltételek helyett csak a Munka Törvénykönyve alapján kompenzálja.

A 125 éves vállalatot a rendszerváltás idején az amerikai General Electric (GE) vette meg, majd 2018-ban adta el a jelenlegi tulajdonosnak, a GE korábbi magyarországi igazgatójának, Jörg Bauer-nek.