Oroszország;Magyarország;Ukrajna;háború;diplomácia;

2022-05-10 16:51:00

Ukrajnai magyar nagykövet: Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagságát

Nincsenek területi követeléseink Kárpátalját illetően, Budapest egyelőre félretette a nyelvi kérdést – mondta Íjgyártó István.

Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát – jelentette ki Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete az Eszpreszo TV nevű ukrán online televíziós csatornának adott interjúban az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint.

Íjgyártó beszélt arról: Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és korlátlan számban fogad sebesült ukrán katonákat gyógykezelésre.

Íjgyártó ezenkívül azt is mondta, hogy a „nyelvi kérdés” jelenleg „nem aktuális”, Magyarországnak pedig nincsenek területi követelései Kárpátalját illetően.

A kérdésre, hogy mi Magyarország hivatalos álláspontja Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban, a nagykövet azt válaszolta:

A kérdésre, hogy ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Íjgyártó azt mondta, hogy nem tudja, erről őt kell kérdezni. Emlékeztetett azonban arra, hogy a két politikus még a háború előtt találkozott egymással, de – mint a nagykövet megjegyezte – Orbán „nagyon világosan és érthetően beszélt ezekről az alapelvekről”.

A kérdésre, hogy miért mondta azt Orbán, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság (EB) által javasolt legutóbbi szankciókat, a nagykövet úgy válaszolt, hogy „nem teljes helyesen értelmezték Orbán álláspontját”. Íjgyártó felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetőintézkedések legtöbbje az energetikával kapcsolatos, a magyar kormányfő pedig azt mondta, hogy jelenlegi formájában nem támogatja ezt a szankciós csomagot. Ennek oka pedig az, hogy „nem veszik benne figyelembe egyes uniós tagországok sajátos érdekeit”. Magyarország esetében elmondta, hogy az importált kőolaj 65 százaléka érkezik Oroszországból, az olajfinomítók pedig kifejezetten ehhez a fajta olajhoz „vannak szokva”, a másfajta olajhoz való átálláshoz pedig „több változtatás, módosítás és idő kell”. Beszélt továbbá arról is, hogy Magyarországon kívül a tengerparttal nem rendelkező Szlovákiának, Csehországnak, továbbá Bulgáriának is haladékra van szüksége az átálláshoz.