Európai Parlament;megfigyelés;lehallgatás;kémszoftver;Pegasus;

2022-05-10 18:02:00

Eldőlt, Magyarországra jön az uniós Pegasus-bizottság

Rónai Sándor, a testület DK-s alelnöke abban bízik, hogy a kémszoftver hazai alkalmazásáról meg fogják hallgatni Varga Judit igazságügyi minisztert.

Elfogadták a javaslatomat: az Európai Parlament Pegasus-bizottságának (PEGA) tagjai jönnek Magyarországra, hogy első kézből kapjanak információkat az illegális megfigyelésekről – tette közzé Facebook-oldalán Rónai Sándor, a bizottság magyar alelnöke. 

- teszi hozzá a DK-s EP-képviselő.

A látogatás időpontja még ismeretlen, de Rónai abban bízik, hamarosan arról a javaslatáról is döntés születik, hogy Varga Juditot is meghallgassa a PEGA, hogy kiderítsék, kik, mikor és miért rendelték el a magyar állampolgárok elleni jogszerűtlen kémkedést.

A Népszava múlt csütörtökön írt arról, hogy a PEGA a következő hónapokban tényfeltáró küldöttséget kíván meneszteni Lengyelországba, Izraelbe és Magyarországra, s elképzelhető, hogy Spanyolországba is, mivel nemrég kiderült, hogy ott is bevetették az izraeli gyártmányú kémszoftvert a kormányfő és hat katalán európai parlamenti képviselő megfigyelésére.

Az egy évre felállt vizsgálóbizottság célja, hogy kiderítse, kik és milyen célból hallgathattak le ellenzéki politikusokat, független újságírókat, ügyvédeket és üzletembereket az EU több országában, köztük Magyarországon. Szeretnék feltárni azt is, hogy a megfigyelések milyen uniós előírásokba ütközhetnek, s hogy a jogsértést milyen szankciók sújthatják.