üzemanyag;árstop;Publicus;

2022-05-17 09:00:00

A többségnek az árstopos üzemanyag is drága: van, aki ritkábban használja az autóját, de olyan is, aki lassabban megy, hogy spóroljon

Az autósok csaknem háromnegyede (74 százaléka) a rögzített áras, azaz 480 forintos üzemanyagot tankolja az autójába, további 10 százalék pedig időnként ezt választja – derült ki a Publicus Intézet lapunk számára készített felméréséből.

A válaszadók csaknem kétharmada (63 százaléka) pedig azzal is próbál spórolni, hogy ritkábban ül a volán mögé.

A közvélemény-kutatás alapján leginkább a hatvan év felettiek tankolnak államilag kötött árú üzemanyagot az autójukba (87 százalék), míg a legkevésbé a 30-44 év közöttiek élnek a lehetőséggel, de még ott is kétharmados ez az arány, miközben a prémium benzint vagy gázolajat csak 16 százalékuk választja, illetve további 16 százalék időnként tölti a járművébe a drágább üzemanyagot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a többség számára még az árstopos üzemanyag is drága, és a válaszadók háromnegyede próbál spórolni. Nagyobb részük úgy, hogy ritkábban használja az autóját – leginkább a diplomások, illetve korcsoporti megoszlásban a nyugdíjasok –, minden nyolcadik megkérdezett – a diplomások közül minden hetedik – pedig lassabban megy, így csökkentve a kocsija fogyasztását.

Az emberek közel egyharmadának autóhasználatát viszont nem befolyásolja az üzemanyagok ára, nem is próbál spórolni a benzinen vagy a gázolajon: leginkább a fiatalok, a 30 év alattiak – 44 százalék –, iskolai végzettséget tekintve pedig a szakmunkások – 36 százalék – nyilatkoztak így. A felmérés arra is rákérdezett, hogy az árstop esetleges megszűnése hogyan befolyásolná a gépkocsi-használatot: a válaszadók ötöde ebben az esetben jelentősen ritkábban ülne volán mögé, a megkérdezettek fele viszont függetlenül az áraktól nem változtatna a jelenlegi helyzeten. Érthető okokból a nyugdíjasok vennének vissza leginkább az autózásból, közel harmaduk állította, sokkal kevesebbet használná a kocsiját.

Az árstop július 1-ig tartó meghosszabbítását természetesen pártpreferenciától függetlenül a nagy többség (68 százalék) támogatta, leginkább (92 százalék) a kormánypártok szavazói, de tízből hét Mi Hazánk-választó is egyetértett vele. Az ellenzéki összefogás, valamint a Kétfarkú Kutyapárt híveinek viszont csak kevéssel több, mint harmada gondolta pozitívnak a határidő kitolását. A pártnélküliek viszont ebben a kérdésben egyértelműen a kormányhoz húznak, méghozzá kétharmaddal.