rendőrség;Mohács;hajléktalanok;

2022-05-19 14:19:00

Letöltendő börtönt kérnek a mohácsi hajléktalanokat terrorizáló rendőrökre

Szolgálatuk során szinte „vadásztak” a nehéz sorsú emberekre. 

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, kiszolgáltatott személy megalázásának vétsége és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsánál három rendőr ellen - közölte a vádhatóság.  

A feljelentést a Nemzeti Védelmi szolgálat tette meg. A vádirat szerint 2021 januárjában a húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén ellátott gépkocsizó járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan életmódot folytató személyeket bántalmazott és alázott meg. Egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején. Pár nap elteltével a rendőrök a kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva ugyanezen sértettet arra bírták rá, hogy „léggitározzon” és énekeljen. A sértett a felszólításnak eleget tett, amelyről egyikük mobiltelefonja segítségével videófelvételt készített. Ezt egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül egy mohácsi kollegájuknak is elküldték. Az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, azonban a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amellyel ő is bűncselekményt követett el. 

Mindezeken túlmenően az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében – elöljáróit megtévesztve – valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg. A nyomozó ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a kizárólag katonai bűncselekményt elkövető rendőrrel szemben – tekintettel a beismerő vallomására is – a bíróság alkalmazzon megrovás intézkedést. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

A vádhatóság egyúttal cáfolta volna azt a feltételezést, miszerint a szolgálati autóban elhelyezett kamera élőben közvetítette volna a bántalmazást pécsi kollégáinak. A berendezés az elkövetésről nem rögzített képanyagot.