Kína;ENSZ emberi jogi főbiztosa;látogatás;

2022-05-24 08:26:00

Az ENSZ főbiztosa Kínában járna utána a „jellegzetesen fejlesztett” emberi jogoknak

A távol-keleti ország külügyminisztere álhírek tisztázását várja a koronavírusra hivatkozva úgynevezett zárt rendszerű látogatástól.

Egyes országok és Kína-ellenes erők a nemzetközi színtéren önkényesen terjesztenek álhíreket Kínáról, és mindenféle ok nélkül támadják és mocskolják Kínát – állítja Vang Ji kínai külügyminiszter, aki hétfőn a dél-kínai Kantonban (Kuangcsou) fogadta Michelle Bachelet-t. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hatnapos látogatásra érkezett a távol-keleti országba.

A főbiztos a többi közt felkeresi az északnyugat-kínai Hszincsiangot, ahol a vádak szerint a kínai hatóságok súlyos emberi jogi sérelmeket követnek el az ott élő ujgurokkal és egyéb, zömében muszlim vallású kisebbségi nemzetiségekkel szemben.  

A kínai külügyminisztérium hivatalos internetes oldalán kedden közzétett közlemény szerint a vádlók célja, hogy „az emberi jogok kérdését felhasználva sarokba szorítsák Kínát, és nyomást gyakoroljanak a kínai vezetésre”. Vang „a Kína befeketítését célzó álhírek” tisztázását reméli az ENSZ-főbiztos látogatásától. Kifejtette: 

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Bachelet látogatását úgynevezett zárt rendszerben szervezik meg a koronavírus-járvánnyal járó kockázatok kiküszöbölése érdekében, és a főbiztost látogatása során nem kísérik majd a sajtó képviselői.

Bachelet személyében 17 év óta először utazik Kínába az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Bár a látogatásról a felek már legalább 2019 óta egyeztetnek, Kínát utoljára 2005-ben, a tisztséget akkor betöltő Louise Arbour látogatta meg. Az ENSZ 2018-ban azzal vádolta meg Kínát, hogy mintegy egymillió ujgurt zárt akarata ellenére „politikai átnevelő táborokba”.

Peking tagadta a táborok létezését, és azt állítja, hogy önkéntes alapú, bentlakásos szakképző központokat működtettek Hszincsiangban a vallási radikalizmus és a terrorizmus visszaszorítását célzó intézkedések részeként. A hszincsiangi kormányzat pedig 2019-ben közölte, hogy a központokban tanulók" mindannyian befejezték a képzésüket.

Az átnevelőtáborok mellett a legsúlyosabbak között a kisebbségi nemzetiségekhez tartozó családok szétszakításáról, és kényszermunkáról szóló vádak is felmerültek a Hszincsiangban alkalmazott intézkedések kapcsán. A kínai fél minden ilyen vádat tagad.