Répássy Róbert;Igazságügyi Minisztérium;titkosítás;Völner Pál;titkos megfigyelések;Varga Judit;

Titkosították, ki írja alá a megfigyelések engedélyezését Varga Judit minisztériumában

Nahát, nahát.

Szolid 90 napos időhúzás után kitérő választ küldött az Igazságügyi Minisztérium a hvg.hu-nak. A portál a Pegasus- és a Schadl-Völner ügy nyomán a titkos megfigyelések engedélyezéséről szóló kérdésekkel provokálta a tárcát.

A február 18-án küldött közérdekű adatigénylés azt firtatta, 2021-ben hány darab miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtést engedélyeztek a tárcánál, ezek közül hányat írt alá Varga Judit és hányat Völner Pál, hányat Répássy Róbert államtitkár, és hányat más minisztériumi tisztviselő. Arra is kíváncsiak voltak, hogy ugyanezen évben mennyi miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtés engedélyét tagadták meg.

A három feltett kérdésből egyikre sem érkezett konkrét válasz, pedig az alapesetben 15 napos törvényi válaszadási határidőt elnyújtották 90 napra a koronavírus miatti veszélyhelyzetre és a tárcának azzal összefüggő feladataira hivatkozva. A válaszban helyette végül megadtak egy másik, nem kért adatot:

„2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván”.

E szerint tehát a tárca csak a hozzájuk beérkezett kérelmek számát tartja nyilván, a megadott engedélyekét már nem. 

A válasz azért furcsa, mert az elmúlt években a minisztérium rendre kiadta a megadott engedélyek számát a hasonló közérdekű adatigénylésekre. Tavaly nyáron július 19-ig, azaz a Pegasus-botrány kirobbanásáig szintén pontos számot közöltek a megadott engedélyekről.

Különösen meglepő, hogy az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre a minisztériumból azt írták, hogy „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”, mindezt azzal a jogszabályi hivatkozással, hogy titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói. E minősített adatok érvényességi ideje jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a válasz értelmében ennyi ideig nem tudhatjuk meg, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter, vagy éppen egy államtitkára, akár a kenőpénz elfogadásával vádolt Völner Pál írt-e alá bizonyos számú engedélyt.