Európai Unió;Oroszország;háború;olajembargó;

2022-05-27 20:54:00

Úgy tűnik, kivételezni fognak Magyarországgal, alakul az EU-s megállapodás az Oroszország elleni olajembargóról

Nem akarják a széthúzás látszatát kelteni Oroszországgal szemben.

Teljesülhet az Orbán-kormány követelése, az Európai Uniónak az Oroszország elleni olajembargóról szóló megállapodásban legalábbis Magyarország, Csehország és Szlovákia engedélyt kaphat arra, hogy tovább használja a Barátság kőolajvezetéket – szellőztette meg péntek este uniós forrásokra hivatkozva a Reuters.

A brit hírügynökség szerint ma véglegesítették annak az olajembargóról szóló megállapodás-tervezetnek a szövegét, amely vasárnap az tagországi nagykövetek elé kerül, és amelyben a tengeri olajszállítást szankcionálnák, a szárazföldit viszont nem, utóbbi egy időre kibújhat a büntetőintézkedések hatálya alól. Az Orbán-kormány képviselőii többször jelezték – legutóbb Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón –, hogy hajlandóak lennének belemenni egy ilyen alkuba.

Az Európai Unió az orosz kőolaj legnagyobb felvásárlója, a brüsszeli Brueghel Intézet becslése szerint azonban csak a szállított mennyiség egynegyede éri el csővezetékeken a 27 tagországot. Ez azt jelenti, hogy a tengeri szállításra kivetett szankció is elég nagy érvágó lenne annak az Oroszországnak a számára, amely Ukrajna lerohanása ellenére április végéig naponta körülbelül egymilliárd dollárt kapott az energiahordozóiért.

Az olajembargó az Oroszország elleni szankciók hatodik körének a részeként fogadhatják el az az Európai Tanács május 30-31-i csúcstalálkozóján. Orbán Viktor korábban többször is vétóval fenyegette az egészet, mondván, az olajembargó a magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel, Szijjárt Péter pedig jelezte, a magyarországi olajfinomítókat orosz olaj feldolgozására specializálták, az átállás pedig 15-18 milliárd euróba kerülne.

Bár Robert Habeck német alkancellár nemrég felvetette, hogy Magyarország kihagyásával is lehetne dönteni az olajembargóról, az ok, amilért az Európai Unió végül valószínűleg hajlandó teljesíteni az orbáni követelést,  éppen az, hogy nem akarja széthúzás benyomását kelteni az állam- és kormányfők jövő hétfői és keddi megbeszélésein.