Európai Unió;Orbán-kormány;Oroszország;Magyarország;háború;szankció;

Új követeléssel állt elő az Orbán-kormány, még mindig akadályozza a megállapodást az olajembargóról

A ma Brüsszelben összeülő állam- és kormányfők is tárgyalhatnak az olajembargóról, de senki sem vár még megállapodást.

A hétvégén sem tudtak megegyezni az EU tagállamai az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, amelynek legfontosabb része az orosz olajszállításokra vonatkozó embargó. Az elmúlt hetekben körvonalazódott javaslat szerint az olajstopot szakaszosan vezetnék be, és Magyarország, valamint néhány másik közép- és kelet-európai ország hosszabb átmeneti időt, illetve pénzügyi támogatást kapna az átállásra. Az Orbán-kormány kezdettől fogva ellenezte az energiahordozóra kivetendő büntetőintézkedést, majd indítványozta, hogy a vezetéken érkező nyersolaj importját vegyék ki a szankciós csomagból.

Bizottsági források szerint a jelenleg az asztalon fekvő előterjesztés értelmében az embargó nem terjedne ki a Barátság kőolajvezetéken szállított nyersolajra, összhangban a magyar követeléssel. Az intézkedés Magyarországon kívül Csehországot és Szlovákiát érintené, a szintén a vezetékhez kapcsolódó Lengyelország és Németország már korábban jelezte, hogy a tervezett embargótól függetlenül le fognak válni az orosz olajszállításokról.

Az EU27-ek brüsszeli nagykövetei vasárnap a tervezettnél hosszabban tárgyaltak zárt ajtók mögött a hatodik szankciós csomagról, és úgy döntöttek, hétfő reggel folytatják az egyezkedést. Hírek szerint továbbra is Magyarország a megállapodás egyik fő akadálya, mert további garanciákat szeretne kiharcolni energiaellátásának biztosítására arra az esetre, ha alternatív forrásokból kellene beszereznie a nyersolajat. Több tagállamnak gondot okoz ugyanakkor, hogy ha néhány térségbeli ország mentességet kap az olajembargó alól, azzal gellert kaphat az egyenlő versenyfeltételeken alapuló egységes piac, mivel egyesek az olcsó orosz vezetékes nyersolajat dolgozhatják fel, míg mások a sokkal drágább, tengeren szállított energiahordozót.

Egy EU diplomata, aki megértően nyilatkozott a magyar álláspontról, úgy fogalmazott: aprólékos munkát és időt igényel a szankció jogi formába öntése. Emellett többeknek vannak kisebb-nagyobb fenntartásai az egyéb büntetőintézkedésekkel, Ciprus például ellenzi, hogy orosz állampolgárok ne vásárolhassanak ingatlant az EU területén, amit szintén tartalmaz az előkészületben álló hatodik szankciós csomag.

Egy újságíróknak nyilatkozó EU-s forrás nem kívánta megjósolni, hogy az olajembargó a ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozó forró témája lesz-e, egy magas rangú uniós diplomata pedig azt mondta, a nyitott kérdések annyira technikai jellegűek, hogy azok nem az állam- és kormányfők asztalára valók. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor kormányfő a csúcstalálkozót elnöklő Charles Michelnek küldött szerdai levelében azt kérte, hogy az eszmecserén ne tűzzék napirendre az olajembargó ügyét. Bizottsági források mindenesetre bizakodóan nyilatkoztak a megegyezés lehetőségéről, szerintük a huszonhetek a jövő héten ráütik a pecsétet a szankciók újabb sorozatára.