Orbán-kormány;Európai Parlament;szavazati jog felfüggesztése;Katarina Barley;

Az Európai Parlament alelnöke felfüggesztené Magyarország szavazati jogát az Európai Unióban

Aligha valószínű, hogy a terv megvalósulna, mindenesetre Katarina Barley szerint az Orbán-kormány zsarolásra használja fel az egyhangú döntések elvét.

Az Orbán-kormány folyamatos zsarolásai miatt megvonná Magyarország szavazati jogát Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke. A szociáldemokrata politikus az MDR Aktuell-nek adott interjújában úgy vélekedett, Orbánék visszaélnek az Európai Unióban szokásos egyhangú döntések elvével - írja az n-tv.de.

Katarina Barley szerint a jogállamiság megsértése miatt elviekben felfüggeszthető a szavazati jog, Magyarországon pedig nem lehet már demokratikus és alkotmányos viszonyokról beszélni, apránként ugyanis teljesen Orbán Viktor kezébe került az ország. Felidézte, hogy az egyhangúság elvét akkor vezették be, amikor az Európai Unió még 6 tagállamból állt, 27 tagállam mellett ez azonban nem praktikus. Csakhogy a probléma az, hogy az egyhangúság elvét egyhangúlag lehet csak feloldani - fejtegette.

Mint ismert, az Orbán-kormány legutóbb azzal hívta fel magára ismét a figyelmet, hogy az olajembargóra vonatkozó engedmények után ismételten vétóval fenyegetőzött, amennyiben a Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatokat ápoló, a keresztény tanításokkal köszönőviszonyban sem álló módon háborúpárti Kirill pátriárkát nem távolítják el a hatodik uniós szankciós csomag célszemélyei közül.