Horvátország;üzemanyag;benzin;gázolaj;

2022-06-20 12:12:00

Horvátország is bevezeti az üzemanyagárstopot

Két hétre rögzítik az üzemanyagok, a 95-ös oktánszámú benzin illetve a gázolaj kiskereskedelmi árát.

A zágrábi kormány két hétre rögzíti az üzemanyagok, a 95-ös oktánszámú benzin illetve a gázolaj kiskereskedelmi árát - közölte Andrej Plenković horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján. Az intézkedés  az autópályák mentén fekvő benzinkutakra nem vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak mindenhol.

Az Eurosuper 95 benzin árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodieselét 13,08 kunában (693,24 forint) határozta meg a kabinet.

A kormányfő kiemelte, ha nem avatkoznak be, keddtől a benzin ára 14,57 kunába, a dízelé 14,06 kunába kerülne. Ezek az árak most az autópályákra lesznek érvényesek - mondta, hozzátéve, hogy az ársapka a horvát benzinkutak 94 százalékát érinti.

Horvátországban az elmúlt időszakban nem maximálták a kőolajtermékek árát, ehelyett rögzítette a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét.

Andrej Plenković három hete élesen bírálta a kettős magyarországi benzinárat, vagyis hogy amíg a magyar forgalmi engedéllyel, illetve magyar rendszámú autóval rendelkezők literenként 480 forintért vehetik a benzint és a gázolajat, addig a külföldön regisztrált autók tulajdonosainak piaci árat kell fizetniük Magyarországon.

Az ügyben az Európai Bizottság is magyarázatra szólította fel az Orbán-kormányt.

A ljubljanai kormány a múlt héten lépett, és szüntette meg az üzemanyagárstopot