Ukrajna;közvélemény-kutatás;politikusok;Orbán Viktor;EU-csatlakozás;NATO-csatlakozás;

2022-06-21 15:29:00

Itt a felmérés, Putyin és Lukasenka után Orbánt utálják a legjobban az ukránok

A megkérdezettek 20 százaléka azonban pozitívan viszonyul hozzá.

A Rating ukrán közvélemény-kutató felmérése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz viszonyulnak a legnegatívabban az ukránok Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök után.

A megkérdezettek a legpozitívabban Andrzej Duda lengyel elnökhöz (92 százalék), Boris Johnson brit miniszterelnökhöz (89 százalék) és Joe Biden amerikai elnökhöz (89 százalék) viszonyulnak.

Az ukránok a legnegatívabban Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz (98 százalék) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökhöz (95 százalék) viszonyulnak, igaz, utóbbi esetében két százalékuk pozitívan tekint rá.

Orbán Viktor után Olaf Scholz német kancellárhoz viszonyulnak a legnegatívabban (44 százalék), mindezt úgy, hogy a német vezető személyének megítélése az elmúlt két hónapban javult a Rating szerint.

A válaszadók 87 százaléka támogatná Ukrajna belépését az EU-ba egy népszavazás esetén, mindössze négy százalékuk nem támogatná, nyolc százalékuk nem szavazna.

A felmérés szerint nőtt a NATO-csatlakozást támogatók aránya: míg márciusban a válaszadók 68 százaléka támogatta a csatlakozást, addig immár

Tíz százalékuk ellenzi, 12 százalékuk pedig nem szavazna egy eseteleges referendum esetén. Az Ukrajna keleti részén élők óvatosabbak a csatlakozást illetően, 55 százalékuk támogatná a NATO-csatlakozást, 20 százalékuk ellenezné, 22 százalékuk pedig nem szavazna.

A telefonos felmérést 1200 ember bevonásával június 18-án és 19-én végezték Ukrajna összes megyéjében, kivéve a Krímet és a Donyec-medence orosz ellenőrzése alatt álló területeket, továbbá azokat a térségeket, ahol a jelen pillanatban nem működik az ukrán mobilhálózat.